Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

13 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Forse zoon (12) wordt belaagd door oudere vriendinnen

Ik heb een zoon van ruim 12 (groep 8), die uiteraard qua technische kant alles weet over de voorplanting, etc. Thuis zijn we erg vrij in ons doen en laten. Hij ziet ons regelmatig knuffelen en bij elkaar op de bank liggen. Ook kruipt hij 's morgens regelmatig bij ons in bed (net als z'n zusje trouwens).

Nu wil het geval dat hij nogal groot is voor zijn leeftijd (12 jaar, 1.72 lang, schoenmaat 44) en dus ouder overkomt. Over aandacht van de meisjes heeft hij dan ook niet te klagen. Diverse vriendinnen van hem zijn echter allemaal 13, 14, of 15 jaar oud. En die zijn zich op het moment behoorlijk aan het ontwikkelen. Wij merken (vele vrienden en vriendinnen komen regelmatig bij ons over de vloer) dat de aandacht van de meiden bij onze zoon zich aan het verdiepen is. Nou is hij nogal naïef, en hij heeft het allemaal nog niet zo door. Maar eens komt toch die eerste seksuele ervaring voor hem.

Hoe leggen wij nou die kant aan hem uit, dat hij dus aandacht aan zo'n meisje moet schenken, dat je niet zomaar met haar het bed induikt, dat hij haar gevoelens moet respecteren, etc. Als we er voorzichtig over beginnen, wimpelt hij dat gegêneerd af, met "Ja, dat wil ik niet weten hoor".

Wijzelf zijn altijd behoorlijk open tegen elkaar over seksuele dingen. Is het toch te vroeg om erover te beginnen en komt dat vanzelf wel, of maak ik mij zorgen (nou ja, zorgen) om niets?

Antwoord

De meeste kinderen van 12 zijn echt nog niet toe aan seks, ook al zijn ze lichamelijk al behoorlijk ontwikkeld. Dat is ook de reden waarom je zoon er niet over wil praten. Voor hem lijkt het alsof zijn ouders denken dat-ie 'het' al gaat doen.

Toch zijn z'n vriendinnen er binnenkort misschien wél aan toe. Hij kan dan in een situatie terecht komen dat zij best iets wil, wat hij nog niet wil. Daarom zal ik straks aangeven hoe je hem daarop kunt voorbereiden. Denk overigens niet meteen aan 'met elkaar naar bed gaan', want daar gaat eerst een heel scala andere gedragingen aan vooraf, beginnend met de eerste tongzoen.

Eerste tongzoen + 4 jaar

Na die eerste tongzoen duurt het gemiddeld nog vier jaar voordat een jongere toe is aan de eerste geslachtsgemeenschap. Als zij meer wil dan hij, kan een jongen daar behoorlijk verward van raken. Bang om uitgelachen te worden of om als onervaren te worden gezien, kan hij op een gegeven moment gaan toegeven om dingen te doen die hij eigenlijk nog niet wil. Daar moet een jongen op voorbereid zijn. Zeker als het een jongen is die, zoals je zoon, lichamelijk rijper is dan emotioneel.

Trucje

Een trucje om er toch met je zoon over te praten is door voorbeelden van anderen te bespreken. Het moet dan vooral gaan over de seksuele normen en waarden, zoals: andermans grenzen niet overschrijden, voor je eigen grenzen opkomen, nooit iets doen wat je niet wilt, ook een ander niet dwingen, etc.

Spreek je zoon hier niet direct over aan, maar praat eens met hem over dingen die je in de krant hebt gelezen of gehoord hebt. Bijvoorbeeld: meisjes die in het zwembad zijn lastiggevallen, een meisje van dertien dat zwanger is geworden, of een jongen uit een soap-serie die huppekee meteen het bed induikt met een meisje.

Wat vindt hij daarvan? Wat zou hij dat meisje of die jongen aanraden te doen? Zo kun je er toch samen over praten, terwijl je zoon niet het idee heeft dat het over hem gaat. Want praten met je ouders over seks of relaties, is -- hoe open je ook altijd geweest bent -- een moeilijk onderwerp voor kinderen vanaf een bepaalde leeftijd.