11 april 2003 door Diederik Bosman

"Gecontroleerd huilen" - vanaf welke leeftijd mag dat?

Opmerking vooraf: het begrip "gecontroleerd huilen" waar de onderstaande vraag over gaat, houdt in dat je een moeilijk slapende baby gewoon laat huilen, waarbij je elke 5 of 10 minuten even gaat kijken. Vervolgens maak je de intervallen steeds groter, tot de baby uiteindelijk vanzelf in slaap valt en je er niet meer naartoe hoeft te gaan. – Redactie Ouders Online

Bij mijn oudste dochter zijn we met 5 maanden begonnen met gecontroleerd huilen om haar 's avonds te laten slapen. Dit werkte toen perfect. Mijn vraag is nu: vanaf welke leeftijd (in maanden) kun je hier eigenlijk mee beginnen? We hebben nu weer een dochter die nu 2 maanden is.

De ene avond slaapt onze jongste dochter van half 8 tot de volgende voeding om een uur of half 11, maar dan volgen er altijd weer een aantal avonden dat ze niet wil slapen ondanks dat we merken dat ze heel moe is. Ze wil dan niet meer drinken, en wandelen helpt alleen zo lang als we wandelen. Op de arm rondlopen door huis is ook niet goed.

Als ik "de opvoedboekjes" lees, zegt het ene boek dat gecontroleerd huilen al vanaf de eerste dag mag, terwijl het andere zegt dat je dat niet moet doen. Ik heb het hier op het CB ook al gevraagd (wij wonen in Zweden) en de verpleegkundige vond dat je je baby het eerste levensjaar niet zo moest laten huilen omdat baby's niet voor niets huilen.

De vraag is dus: kun je er al met 2 maanden mee beginnen, of is het beter om er wat langer mee te wachten?

Antwoord

Het al of niet laten huilen van baby's in het eerste levensjaar is een zeer omstreden onderwerp waarover veel verschillende opvattingen bestaan, zowel bij leken als bij deskundigen. En die opvattingen veranderen ook nog eens regelmatig; dan is dit weer in de mode en dan weer dat.

Daarom vinden we het erg moeilijk om een bepaalde leeftijd aan te geven, vanwaaraf het verantwoord zou zijn om een baby – al dan niet gecontroleerd – te laten huilen. Er is gewoon niet één bepaalde waarheid.

Maar als je het ons persoonlijk vraagt, dan lijkt ons 2 maanden (of nog sterker: de eerste levensdag) wel erg vroeg.

Een pas geboren baby heeft een eigen ritme, dat nog sterk kan veranderen, zelfs van dag tot dag. Daarom kun je een zuigeling tot de leeftijd van circa 6 maanden ook niet "verwennen", in de zin van "te veel dragen" of "te snel bij het kind zijn als het huilt".

De meeste deskundigen gaan ervan uit dat een baby gedurende de eerste 6 maanden nog zeer onbewust functioneert en dat huilen in die periode meer een reflex is dan iets wat weloverwogen gebeurt (bijvoorbeeld om aandacht te trekken). Pas later – na die eerste 6 maanden – krijgt een kind bepaalde reactiepatronen, als het ziet dat de ouders meteen al bij de eerste snik komen aanrennen.

Ons persoonlijke advies zou dus zijn om uw baby van 2 maanden nog niet te laten huilen om in slaap te vallen. Maar nogmaals: één waarheid of één enkele juiste methode is er niet.

Lees ook: