5 oktober 2001 door Sanderijn van der Doef

Geobsedeerd door seksuele fantasieën (10 jr)

Ik heb een zoon van 10 jaar die het laatste halfjaar geobsedeerd is door seksuele fantasieën. Zodanig dat hij zich voorstelt dat hij met mensen seks heeft. Op het moment dat hij naar bed gaat en ik hem een nachtkus ga brengen, zegt hij altijd: "Mam, ik heb het weer! Ik denk weer dat ik het met jou doe." (Of hij noemt een andere naam van mensen die wij kennen). Ook als hij dieren ziet, moet hij aan seksspelletjes denken. het gaat zelfs zo ver, dat toen ik laatst op de fiets met hem een stukje ging fietsen, hij ineens zei dat de fietsstandaard hem ook aan seks deed denken.

Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Wat ik inmiddels wel weet, is dat hij op jongere leeftijd (7) bij een vriendje heeft gelogeerd en daar hebben zij samen naakt in bed gelegen. Ook heeft hij bij meerdere meisjes die jonger zijn dan hij in onderbroekjes gevoeld en ook elkaars geslachtsdelen tegen elkaar geduwd (met kleren aan).

Dit alles heeft hij mij een paar maanden geleden verteld en hij schaamt zich er nu ook heel erg voor.

Ook heeft hij begin dit jaar een paar weken op judoles gezeten bij jongens van 10 tot 16 jaar. Deze jongens, die natuurlijk al veel verder in hun lichamelijke ontwikkeling zitten, hebben mijn zoon, vanwege die lichamelijke ontwikkeling, beangstigd. Ik heb hem in die tijd regelmatig gevraagd of hem iets was overkomen, maar dat ontkent hij steeds.

Gezien al die seksuele gebeurtenissen, vraag ik met dus af of dat de oorzaak kan zijn van zijn seksuele fantasieën of dat dit alles gewoon is en bij de leeftijd hoort. Ik weet het niet meer. Ik weet ook niet hoe ik mijn zoon kan helpen.

Antwoord

Wat uw kind nu doet en voorheen gedaan heeft, hoort allemaal tot de 'gewone' gedragingen die bij de leeftijd passen. Een kind van die leeftijd kan dit doen met andere kinderen in het kader van zijn seksuele ontwikkeling. Hij hoeft zich daar ook niet voor te schamen. Het zou goed zijn als u hem zou kunnen zeggen dat het helemaal niet erg is wat hij heeft gedaan.

Zolang hij het niet tegen de zin van een ander kind doet, is naakt tegen elkaar liggen en met zijn hand in de onderbroek voelen van een ander kind echt niet erg en iets wat heel wat kinderen van die leeftijd doen. Het hoort nu eenmaal een beetje bij de nieuwsgierigheid die kinderen op die leeftijd hebben.

Eerste tekenen van de puberteit

De gevoelens die hij nu heeft, horen óók bij zijn ontwikkeling. Waarschijnlijk hebben ze te maken met de eerste tekenen van de puberteit waar hij in de komende jaren aan begint. Hij is wel jong met zijn 10 jaren, maar ook op deze leeftijd kunnen sommige jongens al stapje voor stapje met de puberteit beginnen.

Dat betekent dat er in zijn lichaam voor het eerst ook geslachtshormonen worden aangemaakt. Onder invloed van die hormonen kan een kind/puber steeds vaker seksuele gevoelens ervaren. En dat is wat hij eigenlijk bedoelt met "Ik denk weer dat ik het met jou doe". Hij ervaart op dat moment een gevoel van seksuele opwinding. Iets heel natuurlijks eigenlijk.

En wat lief dat hij dat gevoel nog met u wil delen ook!

Naarmate hij ouder wordt, zal hij begrijpen wat deze gevoelens betekenen, en zal hij daarover steeds minder vaak met u willen praten. Het zijn nu voor hem ook nog vreemde gevoelens waar hij nog niet goed mee om kan gaan.

U kunt hem helpen

Zolang hij er met u over praat, kunt u hem helpen deze gevoelens te begrijpen. Door te vertellen dat iedereen wel eens van die gevoelens heeft, dat je daarbij kunt fantaseren over van alles en nog wat, en dat je als je ouder wordt dan ook met een vriendin (of vriend) zou willen vrijen.

Verder hoeft u niet te gaan. Probeer er niet afkeurend op te reageren want de fantasieën en de gevoelens kunt u toch niet tegenhouden. Het enige wat u dan bereikt, is dat hij er met u niet meer over zal durven praten en zich voor zijn eigen gevoelens zal gaan schamen.