25 oktober 2002 door Diederik Bosman

Gevallen op het hoofd. Wat zijn de gevolgen? (7 mnd, 10 mnd)

Mijn zoontje – nu 14 maanden – is in zijn eerste levensjaar twee keer hard op zijn hoofd gevallen. De eerste keer was hij 7 maanden, de tweede keer 10 maanden. De eerste keer liep hij een hersenschudding op en moest hij een dag ter observatie in het ziekenhuis blijven omdat hij de eerste uren meerdere malen spuugde. De tweede keer leek er niets aan de hand te zijn.

Ik maak me nog steeds zorgen en vraag me af of er gevolgen zullen zijn op de langere termijn. Hoe groot is de kans op letsel dat later pas tot uiting zal komen?

Antwoord

Uw zoontje is nu 14 maanden en zal nog wel eens vaker gaan vallen. In het algemeen houdt een kind niets over aan een hersenschudding. In die gevallen waarin dat wel het geval is, merk je dat vrij snel – zo niet direct – en is het beloop na de val veel ernstiger.

Helemaal uitsluiten kun je het natuurlijk nooit, maar de praktijk leert dat het zeer zelden voorkomt dat een kind op latere leeftijd neurologische schade overhoudt, als hij direct na een val geen ernstige verschijnselen had.

Als kinderarts zijn wij echter altijd geïnteresseerd waaróm een kind valt en hoe vaak dit gebeurt. Valt het kind tijdens het spelen? Is het kind nog onhandig? En hóe valt een kind van 7 maanden op zijn hoofd? Met andere woorden: zijn het gewoon huis-tuin-en-keuken ongelukjes, of is het vallen een uiting van – bijvoorbeeld – wegrakingen voorafgaand aan het vallen?

Als het om 'gewoon vallen' gaat, moet u zich geen zorgen maken. De gevolgen op langere termijn zullen reuze meevallen of er zelfs helemaal niet zijn.

Lees ook: