Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Gezwollen en bij aanraking pijnlijke linkertepel. Begin van puberteit? (8 jr.)

Onze dochter van net 8 heeft een wat gezwollen en bij aanraking pijnlijke linkertepel. Raakt ze nu al in de puberteit? En zo ja, wanneer kunnen we dan de eerste menstruatie verwachten?

Wanneer meisjes vroeg lichamelijk puberen, betekent dat dan ook dat ze vroeg 'pubergedrag' gaan vertonen?

Waar vind ik hierover meer informatie?

Antwoord

Een dergelijke gezwollen en pijnlijke tepel kan een eerste teken zijn van de zich aanmeldende puberteit. Dit betekent niet dat zij nu in een sneltreinvaart in de puberteit gaat komen.

Komt vaak voor

Het is overigens een veel voorkomend verschijnsel bij meisjes dat een van de tepels tijdelijk wat opgezet raakt. Meestal is het niet zo zeer de tepel maar de klierschijf, die wat dieper in de borst ligt, die door de beginnende hormonale veschijnselen gaat veranderen en dan vaak bij het begin wat pijnlijk is. Als er voor het overige geen tekenen van puberteit zijn zoals schaamhaar groei, menstruatie, okselbeharing, sterke lengtegroei, etcetera, dan kunt u er volledig gerust op zijn.

Consult kinderarts

Mocht er wel sprake zijn van een van deze verschijnselen dan is zij nog wat jong om in de puberteit te geraken en verdient het aanbeveling hiervoor eenmalig naar een kinderarts te gaan. Uw verhaal lezende lijkt dit niet aan de orde en is het dus volledig normaal.

Het nu gezwollen zijn en pijnlijk zijn van een tepel zegt nog niets over wanneer nu de eerste menstruatie of pubergedrag te verwachten valt. Momenteel is de eerste menstruatie bij meisjes vroeger dan in het verleden en treedt meestal op tussen 10 en 14 jaar.

Een andere mogelijkheid van een pijnlijk tepel is natuurlijk een infectie maar dan is het meestal erg rood, dik en warm aanvoelend.