14 februari 2005 door Merit Tabbers

Groei afremmen door minder eten te geven? (9 mnd)

Onze zoon is 9 maanden. Hij weegt 12,1 kilo en is 79,5 cm lang. Hij valt dus ver buiten de groeicurve. Zijn gewicht en lengte zijn echter wel in balans. Ikzelf was als kind ook vrij groot (niet als baby maar als kleuter en als basisschoolleerling) en de vader plus zijn familie zijn ook vrij groot.

Onze vraag: stel dat wij onze zoon minder te eten geven, heeft dit dan ook invloed op zijn lengte, of neemt dan alleen zijn gewicht af? Dus: heeft het zin om hem minder eten te geven om zo zijn groei af te remmen?

Antwoord

Nee, minder eten geven heeft geen zin. Sterker nog: het zou zeer onverstandig zijn. Het is belangrijk om uw kind voldoende voeding te geven, waarbij u de richtlijnen van het consultatiebureau kunt aanhouden.

Als kinderen flink minder eten, zal in eerste instantie hun gewicht afnemen, maar uiteindelijk ook hun lengte (vooropgesteld dat het om jonge kinderen gaat die nog niet zijn uitgegroeid natuurlijk).

De reden waarom een kind nooit minder mag krijgen dan hij minimaal nodig heeft, is dat er anders tekorten kunnen ontstaan aan allerlei belangrijke stoffen. En dat kan weer leiden tot ernstige gezondheidsproblemen!

Uw kind zit net op de bovenste lijn van de groeicurve, als je kijkt naar zijn lengte voor zijn leeftijd. Hij valt dus gelukkig niet ver buiten de groeicurve. Hij is zeker lang, maar u zegt zelf al dat in de familie lange mensen voorkomen. Dat zou dus een verklaring kunnen zijn.