12 oktober 2007 door Frea Kruisinga

Grotere kans op Pfeiffer na een CMV-infectie? (8 jr)

Mijn dochter van 8 jaar heeft een flinke opgezette lymfeklier en ook buikklachten, maar geen koorts. Uit bloedonderzoek is gebleken dat ze CMV heeft.

Mijn vragen:

- als ze tijdelijk een verminderde weerstand heeft, steken de klachten dan weer de kop op?

- en is er ook een grotere kans op het krijgen van de ziekte van Pfeiffer?

Antwoord

Een infectie met het cytomegalovirus (CMV) komt heel veel voor. Zo'n 60 tot 80% van de mensen is besmet tegen de tijd dat ze volwassen zijn. Bij de meeste mensen verloopt de infectie echter zonder dat ze er iets van merken. Niet meer dan 10% van de mensen die een CMV-infectie krijgen, heeft ook symptomen.

De meest voorkomende symptomen (dus áls je er iets van merkt) zijn:

  • koorts;
  • moeheid;
  • keelpijn;
  • vergrote lymfeklieren;
  • leverontsteking.

Deze symptomen verdwijnen vanzelf.

Nu uw vragen. Om te beginnen de vraag of de klachten kunnen terugkeren bij verminderde weerstand. Dat is inderdaad mogelijk, maar dan heb je het wel over een belangrijk verminderde weerstand. Bijvoorbeeld als er afweerremmende medicijnen gebruikt worden, die je krijgt na een transplantatie. Of bij ernstige ziekten.

Dan uw tweede vraag, over de ziekte van Pfeiffer. Het ziektebeeld dat wordt veroorzaakt door CMV, lijkt sterk op dat van de ziekte van Pfeiffer, maar er is wel sprake van een ander virus. Bij Pfeiffer is dat het Epstein Barr virus. Net als het cytomegalovirus komt ook het Epstein Barr virus heel veel voor. En net als bij CMV geldt ook bij Pfeiffer dat de meeste mensen ooit besmet zijn geraakt tegen de tijd dat ze volwassen zijn, én dat een groot deel van hen daar niets van merkt.

Dus: de kans dat uw dochter ooit de ziekte van Pfeiffer zal krijgen is heel groot, maar niet groter dan bij andere kinderen (die óók een grote kans lopen besmet te worden).