28 september 2007 door Frea Kruisinga

Hardnekkige luieruitslag, wat doe je daaraan? (14 mnd)

Mijn dochtertje van 14 maanden heeft ontzettend vurige plekken op haar schaamlipjes en billen. Ze is momenteel druk bezig met het krijgen van tanden en heeft dus behoorlijk vieze dunne luiers.

Ik ben met van alles bezig geweest: sudocrème, bepanthen, etc. maar niets helpt. Wat kan ik nog meer doen? Af en toe bloedt het zelfs.

Antwoord

Veel kinderen hebben regelmatig last van luieruitslag. Sudocrème (wat eigenlijk Sudocrem heet) en bepanthen beschermen de huid, en helpen vaak luieruitslag te voorkomen of te verbeteren. Maar ondanks deze middeltjes blijft uw dochtertje last houden van rode billen. Wat dan?

Het kan inderdaad zijn dat de uitslag veroorzaakt wordt door de wat dunnere ontlasting. Er kan echter ook een andere oorzaak zijn, zoals een Candida-infectie.

Candida is een schimmel die warme broeierige plekken heerlijk vindt. De huiduitslag is rood met een vrij scherpe rand met kleinere rode plekjes (de zogenaamde 'eilandjes voor de kust').

Het lijkt me goed om even naar de huisarts te gaan, en te laten controleren of er sprake is van een schimmelinfectie. Als dat zo is, dan kan het behandeld worden.

Lees ook: