15 juni 2006 door Merit Tabbers

Het consultatiebureau zeurt over mijn zoontjes hoofdomtrek. Wat moet ik daarmee? (10 mnd)

Ik heb een zoontje van bijna 10 maanden dat 6 weken te vroeg geboren is. Alles gaat goed met hem, alleen blijft hij met zijn gewicht nog achter, terwijl zijn hoofdomtrek al in de plus zit. De huidige gegevens zijn: gewicht 8,5 kg, lengte 72 cm, hoofdomtrek 47,5 cm.

De kinderarts heeft 2 maanden geleden gezegd dat hij zich daar geen zorgen om maakt [bedoeld is waarschijnlijk: geen zorgen om de hoofdomtrek - red.], maar dat zijn gewicht eerder een probleem kan zijn.

Nu is hij de laatste tijd flink gegroeid gelukkig, dus qua gewicht is hij aan het inhalen. Echter het consultatieburo heeft weer zitten zeuren over de grootte van zijn hoofd... Het was "een aandachtspuntje", verder was alles goed met hem.

Ik weet niet goed wat ik hiermee aan moet...

Antwoord

Ik denk niet dat u zich zorgen hoeft te maken. Ik heb natuurlijk geen eerdere meetpunten van uw zoon, maar nu zit hij met zijn gewicht naar lengte bijna op het gemiddelde, en met zijn lengte naar leeftijd tussen 1 lijn onder het gemiddelde en de lijn van het gemiddelde.

Zijn schedelomtrek zit tussen de gemiddelde lijn en 1 lijn boven het gemiddelde. Dat is allemaal keurig hoor!

Alleen als de groei (lengte/gewicht of schedel) opeens 2 lijnen is toegenomen of afgenomen, moet je je zorgen maken. Maar aangezien dat niet het geval is, lijkt mij dat er helemaal niets aan de hand is.

Lees ook: