Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

30 november 2007 door Antheny Verhoef

Het onderwerp 'vader' vermijden voor de lieve vrede? (14 en 18 jr)

Ik ben moeder van twee dochters (van 14 en 18 jaar). Ik ben gescheiden sinds 1999 en heb geen nieuwe partner.

Ik gun beide kinderen een goed contact met hun vader, zoals mijn eigen moeder (ook gescheiden) mij dat vroeger ook gunde. Maar helaas heeft mijn oudste dochter sinds haar 13e regelmatig ruzie gehad met haar vader, en wil ze nu helemaal niets meer van hem weten. De jongste gaat nog wel steeds graag naar hem toe.

Hoe kan ik mij het beste opstellen - vooral als 'vader' het onderwerp van gesprek is - zonder een van mijn beide dochters te kort te doen? Ik ben geneigd om het onderwerp zo veel mogelijk te vermijden, maar dat voelt ook niet altijd goed en ik weet niet of dat het beste is.

Antwoord

Het is natuurlijk lastig voor u dat uw ene dochter wel graag naar vader toe gaat en de ander op dit moment niets van hem wil weten. Toch lijkt me dat geen reden om het onderwerp 'vader' bij u in huis te vermijden. Integendeel. Het is en blijft immers hun vader. De vader van hen allebei.

Als het niet goed voelt

U heeft vast een reden dat u het onderwerp 'vader' wil vermijden, maar u hebt gemerkt dat het niet goed voelt en dat het dus niet werkt, als u het daadwerkelijk vermijdt.

Mijn advies: als iets niet goed voelt of niet goed werkt, stop er dan mee en ga op zoek naar datgene waar je je beter bij voelt.

Uiteindelijk bepaalt u zelf wat er in uw huis wel en niet besproken kan worden. Dus: als u wilt dat er wél over dit onderwerp gesproken kan (of moet) worden, probeer dan vooral om er met uw dochters over in gesprek te blijven.

Accepteren

Uw dochters hebben inmiddels een leeftijd bereikt dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze met hun vader willen omgaan. Als een van beiden op dit moment geen contact met hem wil, en daar niet over wil praten, dan zult u dat moeten accepteren.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat het hele onderwerp dan ook vermeden zou moeten worden. Je kunt best respect hebben voor iemands keuzes, en daar dan ook gewoon over praten.

Luisterend oor

Door de scheiding van uw eigen ouders weet u wat voor impact zoiets kan hebben op kinderen. Misschien dat u ook zelf heeft meegemaakt dat er dan problemen kunnen ontstaan in de relatie met een van beide ouders. Als dat zo is, dan kunt u daar natuurlijk gebruik van maken. Met name door met begrip te kunnen luisteren naar de emoties en ervaringen van – in dit geval – uw oudste dochter.

Uiteindelijk zullen uw dochters hier zelf een weg in moeten vinden. Net als uzelf destijds. U kunt uw dochters heel goed ondersteunen hierin. Vooral door ze een luisterend oor te bieden op de momenten dat ze daar behoefte aan hebben. Zeg ze dus dat u altijd voor ze beschikbaar bent!

Ik wens u veel succes.