10 oktober 2008 door Frea Kruisinga

Hoe behandel je kalknagels als antischimmelzalf niet helpt? (8 jr)

Mijn dochter van 8 heeft al jaren een aantal 'kalknagels' bij de tenen. Ik laat haar nagels knippen en bijschaven door de pedicure omdat het anders vrij pijnlijk is (tenzij ze net uit bad komt). Twee maanden geleden is er iemand op haar grote teen gaan staan, waardoor deze nagel voor de helft afbrak. Nu komt de nagel terug en hij ziet er erg vies en brokkelig uit.

De huisarts adviseert geen pillen vanwege de bijwerkingen, en omdat ze niet altijd het gewenste effect hebben. Kan een dermatoloog helpen? De pedicure adviseerde om te smeren met een antischimmelzalf, maar dat heeft tot nu toe nog niet geholpen.

Antwoord

Een van de meest voorkomende oorzaken van kalknagels is een schimmelinfectie. Bij een kalknagel is de nagel verdikt en vaak wat geel verkleurd. Bij kinderen komt dit echter niet zo vaak voor.

De behandeling van een kalknagel als gevolg van een schimmelinfectie is behoorlijk moeilijk. Het smeren van een antischimmelmiddel is inderdaad vaak niet voldoende, zoals u al gemerkt heeft.

Behandeling met Itraconazol – een antischimmelmiddel dat geslikt moet worden – is vaak wel succesvol maar dat is een behandeling die maanden moet worden volgehouden. Het middel heeft een aantal bijwerkingen die niet vaak optreden maar wel ernstig kunnen zijn, waaronder allergische reacties en leverproblemen.

Omdat de huisarts huiverig is voor de behandeling, is het inderdaad zinvol om een verwijzing naar een dermatoloog te vragen. Die kan nagaan of er daadwerkelijk sprake is van een schimmelinfectie, en zo ja, hoe de voor- en nadelen van medicatie afgewogen kunnen worden.