Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 oktober 2007 door Frea Kruisinga

Hoe ga je om met een brakende baby? (8 mnd)

Sinds ze bijvoeding krijgt en van de borst af is, geeft mijn dochtertje van 8 maanden wel eens over. Al vijf maal in de afgelopen 3 maanden. Ik vind het heel erg naar om dit mee te maken, zo'n klein baby'tje dat hevig moet overgeven.

In twee gevallen was het – denk ik – te wijten aan verslikking. In de andere gevallen gaf ze over terwijl ze een verkoudheid doormaakte. Ze huilt dan heel erg van tevoren; waarschijnlijk is ze dan misselijk en voelt ze zich rot.

Omdat ik er zelf erg van streek door raak als dit gebeurt, wil ik graag weten of het normaal is dat baby's overgeven.

Wat ik moet doen als het gebeurt (afgezien van troosten en voorover houden). Bijvoorbeeld naderhand een fles aanbieden omdat ze honger kan hebben, of alleen water geven? Kan het kwaad?

Antwoord

Baby's geven gemakkelijker over dan oudere kinderen en volwassenen. Algemeen wordt aangenomen dat dat komt doordat 'het maagklepje' nog niet zo goed werkt. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit niet echt een klepje maar meer een soort spiertje (onderaan de slokdarm), dat door zijn spanning voorkomt dat er voeding terugloopt vanuit de maag naar de slokdarm. Voeding die terugloopt naar de slokdarm, kan ook uit de mond komen en dan ben je dus aan het overgeven. Dit noemen we reflux.

Het komt dus heel veel voor dat baby's overgeven, zonder dat er echt iets aan de hand is.

Ook door flink hoesten kan braken worden uitgelokt, omdat er dan veel druk op de buik komt. In dat geval kan het (soms) helpen om vaker kleinere hoeveelheden voeding te geven. Een andere oorzaak voor braken is een buikgriep. Vaak gaat dat ook gepaard met diarree.

Braken op zich kan geen kwaad, zeker als het maar af en toe gebeurt. Alleen als een kind heel veel overgeeft, niets meer binnenhoudt en/of niet meer wil drinken, bestaat er gevaar voor uitdroging. Dat is natuurlijk ook een reden om contact op te nemen met de huisarts.

Als je zelf wel eens hebt overgegeven, weet je dat dat heel naar kan zijn. Hetzelfde geldt voor uw dochtertje, waardoor ze van streek raakt. Het vooroverhouden is heel goed. Je moet er altijd voor zorgen dat het braaksel goed uit het mondje kan lopen.

Bij braken door hoestbuien kan het soms helpen om wat vaker kleinere hoeveelheden voeding aan te bieden, zodat ze voldoende binnenkrijgt.

Een slokje water na het braken mag ook. En als uw dochter na het braken aangeeft dat ze weer honger heeft, mag ze ook een flesje, eventueel met iets minder voeding erin dan normaal.

Lees ook: