Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 april 2004 door Sanderijn van der Doef

Hoe geef je voorlichting aan Down-kinderen en verstandelijk gehandicapten? (11 jr)

Wij zijn de ouders van een dochter van 11 met Syndroom van Down en we weten niet zo goed hoe we uitleg moeten geven over seksualiteit, ongesteld worden, etc. De informatie die er is, is vaak te moeilijk voor dit soort kinderen. Op dit moment zit ze al in de puberteit en ze heeft het er lichamelijk en geestelijk erg moeilijk mee, waardoor ze zichzelf in de weg zit.

Ik heb gelezen dat Sanderijn van der Doef lesmateriaal over dit onderwerp voor basisschool-leerlingen heeft geschreven. Zou dit ook wat voor de doelgroep van verstandelijk gehandicapte kinderen zijn? Of kunnen jullie ons (en diverse andere ouders die met dit probleem worstelen), hier informatie over geven?

Antwoord

Voorlichtingsmateriaal dat speciaal bedoeld is voor gehandicapte jonge kinderen, is – voor zover ik weet – niet beschikbaar. De Rutgers Stichting had vroeger wel voorlichtingsmateriaal voor verstandelijk gehandicapte jongeren, maar dat is vooral voor jongeren vanaf ca. 14 jaar ('Geen kind meer', nog verkrijgbaar bij de Rutgers Nisso Groep).

Om verstandelijk gehandicapte jonge kinderen iets te vertellen over menstruatie, zaadlozing, etc. zou ik toch de voorlichtingsboeken aanraden die ik voor kinderen in de basisschool-leeftijd heb geschreven: 'Ik vind jou lief' en 'Ben jij ook op mij?'. Deze voorlichtingsboeken zijn gewoon bij elke boekhandel verkrijgbaar of te bestellen (elke kinderboekwinkel heeft ze op voorraad). U kunt er zelf de hoofdstukken uit selecteren die u geschikt acht voor uw kind.

Het door mij ontwikkelde lesmateriaal voor de basisschool is niet specifiek gericht op verstandelijk gehandicapten (respectievelijk het speciaal onderwijs), maar ik weet van enkele scholen voor speciaal onderwijs dat zij dit lesmateriaal wel gebruiken en er – net als bij mijn voorlichtingsboeken – de lessen uit selecteren die zij voor hun leerlingen geschikt achten. Dit lesmateriaal is verkrijgbaar bij uitgeverij ThiemeMeulenhoff in Utrecht en kost EUR 75,-.