Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 februari 2010 door Fleur de Lorijn

Hoe groot is de kans dat ons derde kind pylorushypertrofie krijgt?

Onze dochter van 2 jaar heeft maandenlang last gehad van veel en ver spugen, maar is net niet geopereerd aan een pylorushypertrofie. Onze zoon van 1 wel, al na twee weken. Helaas waren er twee operaties voor nodig, maar uiteindelijk is alles goed gekomen.

Nu overwegen wij een derde kindje. Hoe groot is de kans dat hij of zij weer hetzelfde probleem heeft? Hun vader is eraan geopereerd toen hij 6 weken was!

Wij wonen op Sint Maarten dus ook dat speelt mee in onze overweging. Waar zouden we met een kindje met een pylorus dan heen moeten?

Antwoord

Bij pylorushypertrofie is het normale maagledigings-proces verstoord, doordat de sluitspier (pylorus) tussen de maag en de twaalfvingerige darm niet goed – of niet op het juiste moment – opengaat. Daardoor loopt de druk in de maag op, en spuit de maaginhoud krachtig de mond uit.

Het komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. De exacte oorzaak is onbekend, maar we vermoeden dat er meerdere dingen tegelijk een rol spelen, waaronder bepaalde genen.

De kans dat jullie derde kindje pylorushypertrofie krijgt, is wat groter dan normaal (vanwege de genetische achtergrond) maar niet héél groot. Als het een jongen wordt, is de kans 10% en als het een meisje wordt 2%. Normaal is ongeveer 0.3%.

Mocht er een derde kind komen, en mocht dat kind daadwerkelijk een pylorushypertrofie ontwikkelen, dan kunt u naar Curaçao gaan voor een operatie.

Lees ook: