Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
17 maart 2006 door Aleid Grijpma
Onze zoon van 6 piekert erg veel als hij gaat slapen. Hij wil ons nauwelijks vertellen waarover hij piekert en klaagt dat het allemaal maar in zijn hoofd gebeurt.
Soms komt er na lang aandringen een onsamenhangend verhaal. Dan lijkt het om spannende dingen te gaan, zoals een optreden op school, of natuurrampen, of dingen die hij ergens heeft opgevangen.
Hij vindt het erg moeilijk om ons erover te vertellen. Hoe kunnen we hem helpen?
Op zich is het niet ongewoon dat een kind in de basisschoolleeftijd gaat piekeren, oftewel angsten en zorgen gaat ontwikkelen. In deze fase staat namelijk de ontwikkeling van het geweten centraal, wat kan leiden tot allerlei zorgen, bijvoorbeeld dat je in de gevangenis kunt komen als je iets fouts hebt gedaan, of dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van jezelf of anderen.
Ook zie je in deze periode de angst voor doodgaan of andere rampen ontstaan, evenals de angst dat mensen waar je van houdt er misschien niet meer zullen zijn.
De angsten in de basisschoolleeftijd zijn anders dan die in de kleuterperiode. Dan kunnen kinderen bijvoorbeeld nog vreselijk bang zijn voor monsters of wilde dieren, waar ze opeens 's nachts wakker van kunnen worden, heftig huilend en ontroostbaar.
Maar in de basisschoolleeftijd beginnen de angsten langzaam te verschuiven. Dat heeft vooral te maken met de cognitieve ontwikkeling, oftewel de ontwikkeling van het denken. Een kind van 6 kan bijvoorbeeld al veel beter relativeren dan een kleuter, en snappen dat er niet zomaar een wild dier in je kamer kan staan. Ze gaan zich dan meer druk maken over dingen die in het dagelijks leven gebeuren, bijvoorbeeld op school.
Op zich is het dus niet abnormaal wat er met uw zoon gebeurt. Hij kan zich er echter niet makkelijk over uiten, wat het wel wat lastiger voor hemzelf maakt.
Ook lastig kan zijn dat al dat gepieker tot slaapproblemen kan leiden, of alsmaar uit bed komen, of druk op u uitoefenen dat u bij hem blijft. Verder was ik benieuwd of uw zoon nog last heeft van andere angsten, zoals scheidingsangst (verlatingsangst).
Maar aangezien u over al die dingen verder niets zei, laat ik dit verder rusten.
De meeste kinderen groeien er vanzelf overheen. Maar soms gaat het niet vanzelf. Die kinderen zien wij dan op onze polikliniek. Bij hen valt vaak het volgende op:
Praktische tips
Succes ermee!
is werkzaam als kinder- en jeugdpsychiater bij een grote GGZ-instelling in het midden des lands. Ze is daar leidinggevende van een polikliniek voor alle leeftijden en een deeltijdbehandeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar.