Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 september 2010 door Joanna Sandberg

Hoe help je een puber met PDD-NOS bij relaties en seksualiteit? (17 jr)

Onze zoon is 17 en heeft PDD-NOS. Via internet heeft hij een meisje van 12 leren kennen en inmiddels heeft hij haar ook ontmoet. Wij ouders vinden dat geen goed idee omdat onze zoon ontremd is, zich aan het meisje vastklampt (na een mislukte relatie met een meisje van zijn eigen leeftijd), manipulerend is, en hoe dan ook zijn eigen zin wil doordrijven.

De ouders van het meisje staan contact onder toezicht wel toe. Maar aangezien onze zoon onze regels (niet tongzoenen en geen klef gedoe) niet accepteert, komt ze niet hier.

Wij hebben meermaals telefonisch contact met de ouders opgenomen en allemaal zouden we het beter vinden dat de relatie stopte. Wat vinden jullie daarvan?

Antwoord

Ik kan me heel goed voorstellen dat u zich zorgen maakt over dit contact. Uw zoon is immers al 17, en bezig met seksualiteit, terwijl het meisje pas 12 is. Een leeftijdsverschil van 5 jaar is veel op deze leeftijd. Het verbaast mij dan ook dat de ouders van dit meisje het contact toestaan, ook al is dat onder toezicht.

Daarnaast zijn er complicaties: u bang bent dat uw zoon zich aan dit jonge meisje vastklampt, hij is ontremd, hij manipuleert, hij is geneigd zijn zin door te drijven, en hij accepteert uw regels niet. Dit alles past bij een stoornis in het autistisch spectrum.

Autistisch spectrum

Bij autisme-spectrum-stoornissen (ASS) staat voorop dat er problemen zijn met het contact, met name wat 'wederkerigheid' betreft. Iemand met ASS weet vaak niet goed hoe hij of zij zich sociaal moet gedragen. Want voor sociaal contact, en zeker in een 'relatie', moet je je kunnen inleven in de ander en je je aan allerlei sociale regels houden (die heel subtiel kunnen zijn) en dat kan knap lastig zijn.

Nóg lastiger wordt het bij het krijgen (of hebben) van een seksuele relatie. Daar is de wederkerigheid immers nóg belangrijker, en moet je nóg meer op allerlei subtiele signalen van de ander letten. Voor 'gewone' pubers is dit al moeilijk, dus voor een puber met ASS al helemaal.

Contact verbreken

In de situatie waar het nu over gaat, vind ik het in ieder geval heel verstandig dat u contact heeft opgenomen met de ouders van het meisje, en dat u nog steeds met ze in gesprek bent.

Uit die gesprekken heeft u opgemaakt dat niet alleen u maar ook zij het liefste zouden zien dat de relatie stopt. Daar ben ik het beslist mee eens. Want ook al zou uw zoon geen PDD-NOS hebben, dan nog vind ik een jongen van 17 te oud voor een 12-jarig meisje. Hun ontwikkelingsfases liggen gewoon te ver uiteen.

U bent al gewend om uw zoon zoveel mogelijk structuur te geven, en de methodes die u daarvoor in de loop der tijd ontwikkeld heeft, kunt u ook nu toepassen. In ieder geval kunt u gewoon zeggen dat u wilt dat dit contact stopt, met de nodige uitleg erbij waaróm u dat wilt.

Hoe nu verder?

Stel dat het lukt om uw zoon ervan te doordringen dat een 12-jarig meisje te jong voor hem is en dat het contact moet stoppen. Dan dient zich meteen de volgende vraag aan, namelijk: hoe nu verder?

Op zich is het feit dat uw zoon behoefte heeft aan een vriendin (en aan seks, neem ik aan) een teken dat hij zich 'leeftijdsadequaat' ontwikkelt. Het probleem blijft echter dat het voor jongeren met ASS zo lastig is om een relatie aan te gaan en zeker om een seksuele relatie aan te gaan.

In ieder geval moet zijn wens – die dus heel normaal is – wel serieus genomen worden. Hopelijk kunt u dit op een positieve manier met hem bespreken, en kunt u hem zeggen dat u hem op alle fronten wilt helpen en ondersteunen.

Hulp en ondersteuning

Hoe je die hulp en ondersteuning het beste kunt aanpakken, zult u grotendeels zelf moeten uitvinden en uitproberen. Er is namelijk nog weinig bekend over de combinatie autisme en seksualiteit.

Eigenlijk is er maar één praktisch boek beschikbaar (met CD-ROM en werkbladen):

  • [email protected] van Hans Hellemans, Peter Vermeulen, Greet Conix e.a. (Ondertitel: 'Een programma voor relationele en seksuele vorming voor jongeren en volwassenen met autisme'. Uitgeverij Epo, 2006. ISBN 9789064454301.

Daarnaast zijn er nog wel meer boeken over autisme en seksualiteit, maar die zijn wat minder praktisch (ervaringsverhalen, opstellen, etc.)

Verder is er nét een autisme-congres geweest (op 5 juni 2010, in Drachten) waar dit onderwerp besproken werd in een van de workshops. Daar bent u dus net te laat voor, maar u zou contact kunnen opnemen met Liesbeth de Wilde, degene die die workshop gaf. Zij heeft ook een eigen praktijk.

Tenslotte kan ik u aanraden om erover te praten met andere ouders die in dezelfde situatie zitten als u. U vindt hen via de volgende organisaties:

Succes ermee!