20 februari 2009 door Frea Kruisinga

Hoe herken je een koemelkallergie? (10 mnd)

Mijn dochter is nu bijna 10 maanden oud en sinds 4 maanden is ze steeds ziek. Ze is neusverkouden en benauwd, en ze heeft eczeem op haar wangen en polsen en soms op de onderbenen. Ze heeft hiervoor inmiddels gekregen: Ventolin, cortisonencrème, een crème op vaselinebasis, en een aantal keren antibiotica.

Zou ze allergisch kunnen zijn? Koemelkallergie misschien? Hoe kom ik erachter welke allergie zij wellicht heeft?

Antwoord

Verschijnselen van koemelkeiwitallergie kunnen zich uiten op verschillende plekken. Onder andere:

  • op de huid - in de vorm van: eczeem, jeuk, netelroos en/of angio-oedeem (dat is: een zwelling van bijvoorbeeld de lippen of het gezicht door vocht);
  • in het maagdarmkanaal - herkenbaar aan: krampen, braken, diarree, bloed bij de ontlasting, obstipatie, groeivertraging en/of voedselweigering;
  • in de luchtwegen - in de vorm van: een verstopte neus, benauwdheid, piepende ademhaling en/of volzitten.

Meestal beginnen de klachten in de eerste 3 maanden. De verschijnselen die u bij uw dochter beschrijft, kunnen dus inderdaad passen bij koemelkeiwitallergie. Maar of het ook werkelijk koemelkeiwitallergie is, zal nader onderzocht moeten worden.

Als u wilt weten of er speciaals aan de hand is, en zo ja wat, dan kunt dat voorleggen aan de consultatiebureau-arts of de huisarts. Zij kunnen u verder helpen.

Lees ook: