10 december 2010 door Justine Pardoen

Hoe kan ik zien hoe lang mijn zoon World of Warcraft heeft gespeeld? (14 jr)

Ik vermoed dat mijn zoon van 14 aardig verslaafd begint te raken aan World of Warcraft. Hoe kan ik op zijn computer zien hoe lang hij (op een bepaalde dag) dat spel gespeeld heeft?

Antwoord

World of Warcraft (WoW) bevat zelf mogelijkheden voor 'ouderlijk toezicht', die u instelt op www.battle.net, van producent Blizzard Entertainment. Ga naar Parental controls en neem even de tijd om te lezen wat er allemaal kan. (Er is helaas geen Nederlandse versie van deze tekst.) Vervolgens maakt u een eigen account aan, waarna u kunt inloggen en de gewenste instellingen kunt maken.

In goed overleg

Dit werkt echter alleen wanneer u dit doet in goed overleg met uw zoon. Maak hem duidelijk dat u niet bezig bent om macht over hem – of zijn spelgedrag – uit te oefenen maar dat het een manier is om ervoor te zorgen dat hij zelf zijn afspraken met u nakomt.

In het uiterste geval kunt u zeggen dat het gamen helemaal afgelopen is als hij niet meewerkt. Natuurlijk moet u dan wel zeker weten dat u dat daadwerkelijk kunt regelen. Via de router bijvoorbeeld, waarop je meestal sites (URL's) of trefwoorden (keywords) in URL's kunt instellen die geblokkeerd moeten worden. Onuitvoerbare dreigementen hebben geen zin.

Open gesprek

Het eerste wat u dus moet doen, is een open gesprek met uw zoon voeren. Leg uit wat uw zorgen zijn. Het spelen zelf kan niet het probleem zijn, lijkt me. Want of hij nu een boek leest of gamet in zijn vrije tijd, mag hij zelf weten, neem ik aan. Alleen de hoeveelheid tijd die hij eraan besteedt, vindt u bezwaarlijk.

Doe in dat gesprek ook niet minnetjes over gamen. Gamen is lang niet zo 'dom' als veel mensen denken, en zeker WoW is een complex en intelligent spel. Als je bij grote bedrijven solliciteert, is het soms een pre als je WoW-speler bent, omdat je dan al hebt geleerd om op afstand samen te werken met mensen die je niet kent, en per opdracht teams samen te stellen met wisselend leiderschap. Als hij goed is in WoW, heeft uw zoon dus beslist bepaalde talenten. Maar dit terzijde.

Praten over een oplossing

Leg hem uit dat het probleem erin zit dat hij zijn tijd niet meer zelf goed kan indelen (want daar maakt u zich zorgen over, neem ik aan) en dat het – bijvoorbeeld – zijn huiswerk in de weg gaat zitten. Of dat hij niet meer op tijd gaat slapen. Kortom: leg uit wat het probleem is waar uw zorg vandaan komt. En dat u met hem wilt praten over een oplossing.

U kunt daaraan toevoegen dat hij maar één kans heeft op een diploma dat hem straks verder brengt, en dat slaap belangrijk is voor de groei van zijn hersens. Zeg maar gewoon dat u ervan uitgaat dat hij zelf ook nog wel enige ambities heeft, behalve goed zijn in WoW, en dat u hem daarbij gaat helpen om die te vervullen.

Afspraken maken

Tenslotte maakt u afspraken die jullie samen gaan invullen. Dat kán, zoals gezegd, met de parental controls van Wow zelf, maar u kunt ook gebruik maken van andere software. Bijvoorbeeld de tijdklok van Windows 7 (Configuratiescherm, gevolgd door 'Gebruikersaccounts en ouderlijk toezicht') maar die heeft maar heel beperkte mogelijkheden. Betaalde software, zoals Vise, biedt meer mogelijkheden (zie www.weetwatzedoen.nl).

Laatste nieuws (d.d. 30 december 2010): de makers van Vise zijn gestopt met de ontwikkeling van deze software. Het programma blijft als gratis versie beschikbaar.

Veel succes! (En laat u ons nog even weten of het gelukt is?)

Lees ook: