2 december 2005 door Sanderijn van der Doef

Hoe kom ik erachter of mijn zoon op jongens valt? (17 jr)

Onze zoon Stefan is 17 jaar oud. Hij heeft 2 jongens achter zich aan. Soms gaat hij wel eens sporten en dan is een van hen er soms ook. Die kijkt dan de hele tijd naar hem en ziet hoe Stefan zich voor de spiegel traint (hij vindt het leuk om naar zichzelf te kijken terwijl hij gewichten heft).

Wij hebben hem wel eens geconfronteerd met de vraag of hij van jongens houdt. Of hij dus homoseksuele gevoelens heeft. Dit ontkende hij echter.

Wij denken nu dus dat hij homofiel is. Onze vraag is dus: hoe kunnen wij het subtiel aanpakken om achter zijn echte gevoelens te komen? Wij staan namelijk voor een raadsel.

Antwoord

Het feit dat uw zoon twee vrienden heeft, of althans twee jongens die geïnteresseerd in hem zijn, hoeft nog niet te betekenen dat uw zoon homoseksueel zou zijn. Ook niet als één van die vrienden het leuk vindt om naar hem te kijken, als hij halfnaakt voor de spiegel gewichten heft.

Ik begrijp dat u uit nieuwsgierigheid aan hem gevraagd heeft of hij homoseksuele gevoelens heeft. Maar zou u dat ook aan hem gevraagd hebben als u dacht dat hij heteroseksuele gevoelens zou hebben? Waarom laat u uw zoon het niet zelf uitzoeken? Misschien heeft u hem wel erg gekwetst en verward met die vraag...

Maar hoe dan ook, of u hem nu gekwetst heeft of niet, u zult zijn antwoord gewoon moeten accepteren en ik zou daar verder niet meer naar proberen te vissen. Bovendien zou het voor u helemaal niets moeten uitmaken of hij nu homo of hetero is.

Het lijkt mij wel goed als u binnenkort nog even terugkomt op die vraag van destijds. Zeg hem dan dat u daarmee bedoelde dat het u niets uitmaakt of hij nu op jongens of op meisjes valt. Dat hij altijd uw zoon zal blijven waar u onvoorwaardelijk van zult blijven houden. Dat is namelijk de enige reactie die uw zoon van u zou willen horen.