14 april 2000 door Sanderijn van der Doef

Hoe kun je zien of een basisschool-kind homoseksueel is?

Ik ben onderwijzeres (in opleiding) en ik wilde u vragen: kun je bij kinderen van de basisschool opmerken of ze homoseksueel zijn? Zo ja, hoe?

Antwoord

De meeste volwassen homoseksuelen zeggen dat ze pas in de puberteit bij zichzelf voor het eerst vermoedens van homoseksuele gevoelens hebben gemerkt. De seksuele identiteit (jezelf heteroseksueel of homoseksueel voelen) ontwikkelt zich namelijk pas echt in de puberteit. Er zijn echter ook volwassenen die zeggen dat ze eigenlijk al heel jong, als kind, wisten dat ze meer voor hetzelfde geslacht voelden.

Zeker weten doe je het nooit

Soms kun je als buitenstaander, bijvoorbeeld als ouder of als leerkracht, bij een bepaald kind wel eens het idee hebben dat het later homoseksueel zou kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een 'tomboy-meisje' (jongensachtig meisje) of een feminiem (vrouwelijk) jongetje. Maar zeker weten doe je dat nooit.

Dat is ook wat ik altijd aan ouders of leerkrachten zeg die mij de vraag stellen of ik denk dat een bepaald kind later misschien homoseksueel wordt.

Ik noem dus geen signalen

Ik vind het daarom niet juist om bepaalde signalen te noemen waaraan je bij jonge kinderen al zou kunnen zien of ze daarmee later een grotere kans hebben om homoseksueel te worden.

Het is daarentegen wel belangrijk als opvoeders een sfeer creëren waarin homoseksualiteit beschouwd wordt als een gewone manier waarop mensen hun seksualiteit kunnen uiten. Bovendien is het belangrijk dat kinderen merken dat het niet uitmaakt of je homo of hetero bent; je vader en moeder blijven even veel van je houden.