21 mei 2004 door Henk Boeke

Hoe laat mag mijn dochter thuiskomen? (16 jr)

Mijn dochter is 16 jaar oud. Haar schoolresultaten goed, maar op het moment zij het lastig in haar gedrag. Het is moeilijk om contact te maken.

Zij stelt dat mijn norm, namelijk één avond in de week uit, en dan om 1.30 thuis, belachelijk streng is. Anderen in haar vriendenkring (Atheneum 4-6) mogen volgens haar zo laat thuiskomen als ze willen, maar tenminste tot 3 uur.

Ze heeft mij nu gevraagd om de regel in heroverweging te nemen. Ik heb haar gezegd te zullen checken wat de norm is: wat andere ouders hierbij van hun kinderen vragen.

Ik ben gescheiden, en als zij om het weekend bij haar vader is, speelt hij de rol van de feest-vader: cadeaus, uitgaan, geen vragen over huiswerk, etc. Tegen mij zegt ze dat ik haar te weinig vrijheid geef.

Graag uw advies en informatie over gemiddelde normen.

Antwoord

Universele normen voor het tijdstip waarop kinderen mogen thuiskomen, bestaan helaas niet. De manier waarop je daarmee omgaat, verschilt sterk van kind tot kind en van ouder tot ouder.

En zelfs als dat soort normen wél zouden bestaan, dan nóg hoeft u zich daar natuurlijk niets van aan te trekken. U bent de ouder, dus u bepaalt wat er gebeurt. Het is jammer dat uw ex-partner zo weinig grenzen stelt, omdat hij het daarmee voor u natuurlijk nog een stuk moeilijker maakt. Maar "moeilijk" betekent nog niet "onmogelijk".

Overigens is het wel opvallend dat het tijdstip waarop kinderen thuiskomen, de laatste paar decennia behoorlijk opgeschoven is. Kort geleden vertelde Jerney Kaagman (vroeger zangeres bij Earth and Fire, en tegenwoordig jury-lid bij Idols) dat zij vroeger om 10 uur met haar band begon te spelen en dat om 12 uur het feest was afgelopen. Tegenwoordig beginnen feesten pas rond middernacht.

Om enig inzicht te krijgen in de manier waarop andere ouders hier tegenaan kijken, en hoe ze ermee omgaan, kunt u het beste eens een kijkje nemen op het Forum van Ouders Online, in de rubriek Puberteit. Het onderwerp "thuiskomen" wordt daar altijd zeer veel besproken.

In dat soort discussies is overigens niet alleen het tijdstip van thuiskomen een gespreksonderwerp, maar ook de manier waarop dat gebeurt (ophalen door de ouders, zelf laten fietsen, thuis laten brengen door een vriendje of vriendinnetje, etc.) Zie: het Forum van Ouders Online. U zult zien dat de gewoontes zeer uiteen lopen.

Lees ook: