Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

12 februari 2010 door Fleur de Lorijn

Hoe lang blijft mijn kind (5 mnd) last houden van reflux?

Mijn dochtertje van 5 maanden heeft sinds 2 maanden last van reflux. Ik moet zelfs de fruit- en groentehapjes verdikken, anders blijft ze spugen.

Hoe lang kan ze daar nog last van houden? En hoe zit het dadelijk met gewoon drinken, zoals sap en water? Want als ze dat nu krijgt, blijft ze spugen.

Antwoord

Je spreekt van 'gastro-oesofageale reflux' als de maaginhoud terugkeert in de slokdarm. Bij baby's komt dit erg veel voor. De oorzaak is meestal een plotselinge verslapping van de onderste slokdarm-kringspier (sfincter), die de slokdarm van de maag moet afsluiten. Die kringspier vervult zijn barrière-functie dan niet goed, waardoor er voeding terugstroomt in de slokdarm, en eventueel nog verder (eerst in de mond en daarna eruit).

Meestal gaat dit spontaan over in het eerste levensjaar. Het percentage kinderen met reflux daalt van ongeveer 40% op de leeftijd van 3 maanden tot 10% bij 12 maanden en 2% bij 18 maanden.

In eerste instantie zal vaste voeding steeds beter gaan en in tweede instantie zullen vloeibare dranken ook niet meer teruglopen.

Lees ook: