12 december 2008 door Frea Kruisinga

Hoe lang duren opgezette borstjes bij een pasgeboren baby?

Mijn dochter is 1 week oud en heeft opgezette borstjes. Op het web lees ik dat dit met hormonen te maken heeft. Maar nergens lees ik hoe lang dit gaat duren en ook niet of ik er iets aan moet doen. Is dit bij jullie bekend?

Antwoord

Veel pasgeboren baby's – niet alleen meisjes maar ook jongetjes – hebben opgezette borstjes. Deze zwelling onder de tepels wordt veroorzaakt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor de zwelling van de borsten van de moeder tijdens de zwangerschap.

Het hormoon is dus afkomstig van de moeder, en komt via de navelstreng terecht bij de baby. Behalve dat het kan leiden tot opgezette borstjes kan het ook wat afvloed uit de borstjes tot gevolg hebben (dit vocht wordt ook wel 'heksenmelk' genoemd) en bij meisjes kan het een bloederige vaginale afscheiding geven (pseudomenstruatie).

Soms kunnen de borstjes na de geboorte zelfs nog wat groter worden, maar uiteindelijk verdwijnen ze vanzelf. Denk daarbij aan een aantal weken, of soms een aantal maanden.

Wat moet je doen? In principe gewoon afwachten en er vooral niet te veel aanzitten. Dus zeker niet de eventuele heksenmelk eruit proberen te drukken! Als de borstjes er rood uitzien en pijnlijk zijn, kan er sprake zijn van een infectie. In dat geval ga je naar de huisarts voor antibiotica.

Lees ook: