Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

2 maart 2007 door Frea Kruisinga

Hoe lang mag een baby zijn poep ophouden? (4 wkn)

Mijn zoontje van 4 weken heeft sinds een week niet meer dagelijks poepluiers. Dit blijft soms enkele dagen uit. Hij krijgt volledige borstvoeding.

Volgens de huisartsenpost is dit uitblijven niet goed voor zulke jonge kinderen. Ik kreeg het advies om slaolie op mijn tepels te smeren.

Mijn vraag is: hoe lang kan en mag een poepluier op deze leeftijd uitblijven?

Antwoord

De meeste borstgevoede kinderen hebben meerdere keren op een dag ontlasting. Er zijn echter ook kinderen die soms een week of meer geen ontlasting hebben. Dat is meestal volledig normaal. Ook heel normaal is het als een baby er 'wat voor moet werken' om zijn ontlasting eruit te krijgen. Opzichtig persen is dus geen reden tot zorg.

Een belangrijk criterium om te bepalen of je er al dan niet iets aan moet doen, is of het kind er erg last van heeft. Dat kun je zien aan verschijnselen als heftige buikkrampen of een opgezette buik. Verder mag de ontlasting natuurlijk niet heel hard zijn.

Het advies om wat slaolie – bijvoorbeeld maïsolie – op de tepels te smeren, is prima. Flesgevoede baby's kun je een theelepeltje olie geven voorafgaand aan de voeding (borstgevoede baby's trouwens ook). Een goede dosering om mee te beginnen, is drie theelepels per dag. Geef zo nodig meer, als het onvoldoende helpt.

En nog een geruststelling tot slot: een flinke hoeveelheid ontlasting na een tijdje niet poepen is begrijpelijk en normaal.

Lees ook: