5 juni 2009 door Sanderijn van der Doef

Hoe leer ik mijn kind NEE zeggen? (7 jr)

Mijn zoontje (7 jaar) vertelde dat hij sinds enkele maanden wordt betast door een ander jongetje (geen vriendje). Hij vindt dit erg onprettig en wil dat het stopt. Dit heeft hij ook aangegeven aan die jongen maar die blijft doorgaan. Ook is het gebeurd dat er andere kinderen bij stonden te kijken. Op mijn vraag of hij ook wel iets bij die jongen heeft moeten doen, draait hij weg en zegt hij nee. Voor mijn gevoel klopt zijn "nee" niet, maar hij wil verder niets zeggen.

Mijn vraag is wat kan ik doen om mijn zoontje weerbaarder te maken om te zorgen dat dit niet meer gebeurt.

Verder hoorde ik van een andere ouder dat mijn zoon zijn piemel had laten zien aan hun dochter. Mijn angst is nu dat hetgeen bij hem gebeurd is, van invloed is op wat hij zelf bij anderen doet. Hoe kan ik hem hierin begeleiden?

Antwoord

In dit geval gaat het er inderdaad om uw kind weerbaarder te maken tegen verzoeken die hij eigenlijk niet wil.

Om te beginnen is het belangrijk om tegen uw kind te zeggen dat u blij bent dat hij het aan u heeft verteld. Want zoiets vertellen aan je moeder is behoorlijk moeilijk voor sommige kinderen. Vervolgens kunt u zeggen dat u hem gaat helpen om samen te zoeken naar een manier waarop dit niet meer kan gebeuren.

Samen oplossingen zoeken

Nu moet u samen met uw kind naar oplossingen gaan zoeken. Vraag het hem eerst zelf: "Wat zou je kunnen doen als dit nog eens gebeurt?" Alle oplossingen die hij geeft, zijn in principe goed.

Daarna kunt u zelf met suggesties komen. Bijvoorbeeld:

  • "Als je dan heel hard NEE zegt, denk je dat dat zou helpen? Laten we het eens oefenen."
  • Of: "Als je dan meteen wegholt naar de juf of andere kinderen, zal dat helpen? Laten we kijken of je dat lukt." Waarna je een situatie kunt gaan oefenen.

Op deze manier reik je je kind ideeën aan, terwijl je tegelijkertijd oefent met vaardigheden die handig zijn in zo'n situatie. Dat geeft hem zelfvertrouwen. En misschien komt hij uit zichzelf met opmerkingen over het hele gebeuren waar u op voort kunt borduren.

Afspraken maken

Vervolgens moet u duidelijke afspraken met hem maken over zijn eigen gedrag ten opzichte van andere kinderen.

U kunt bijvoorbeeld zeggen:

  • "Jij vindt het niet leuk als zoiets bij jou gebeurt. Dat betekent dat een ander kind het ook niet leuk kan vinden als jij het doet. Daarom mag je zoiets dus ook niet zomaar doen of vragen bij een ander. Want misschien durft zo'n kind geen NEE te zeggen tegen jou. Deze spelletjes zijn alleen maar leuk als je het allebei wilt en leuk vindt maar dan mag je niets bij elkaar in het lichaam stoppen en elkaar niet pijn doen."

Probeer dit niet bestraffend of veroordelend met hem te bespreken, maar zo gewoon mogelijk.

Dit najaar (2009) komt er van mij een lees- en kijkboekje uit voor jonge kinderen over 'NEE zeggen'. Dat zou u tegen die tijd samen met hem kunnen lezen.