16 mei 2003 door Sanderijn van der Doef

Hoe leer ik mijn kind zich te onttrekken aan de groepsdruk? (9 jr)

Mijn zoon (9) vindt het de laatste weken erg naar om naar school te gaan, omdat de jongens in zijn klas ontzettend geobsedeerd zijn door seks en over niets anders meer praten. (Hij zit op het speciaal onderwijs, en daar zitten maar heel weinig meisjes.) Mijn zoon voelt zich daar erg ongelukkig onder.

Ik heb hem gevraagd of er niet één kind is dat niet meedoet, want er zijn vast kinderen die het ook niet leuk vinden, maar hij kan zich op de een of andere manier toch niet onttrekken aan het geheel. Zijn twee beste vrienden doen ook mee.

De leerkracht heeft het er met de kinderen ook over gehad. Ze zei er begrip voor te hebben omdat het allemaal zo spannend was, en dat er de laatste tijd veel programma's over seks op tv zijn, maar dat het toch wel een beetje minder kan.

Wij praten thuis over seks als het ter sprake komt. Ik heb mijn zoons steeds dat verteld waarvan ik dacht dat het bij de leeftijd paste. Maar op grof taalgebruik en seks als 'stiekem' of 'vies' heb ik ze niet voorbereid.

Misschien is het wel heel normaal dat jongens van deze leeftijd er op deze manier over praten. Maar hoe kan ik mijn zoon helpen om zich er niet zo ongelukkig onder te voelen?

Antwoord

De kern van dit probleem is niet zozeer het onderwerp 'seks', maar het lijden onder de druk van een groep. Behalve seks zijn er immers nog meer dingen (niet alleen gespreksonderwerpen maar ook activiteiten) waarbij een kind de groepsnorm overschrijdt door niet mee te doen. Bijvoorbeeld: klieren en klooien, overmatig lijnen (bij meisjes), discrimineren, stoer praten over het andere geslacht, negatief doen over studieus gedrag (wie niet meedoet is een 'stuutje'), enzovoorts.

Weerbaar worden tegen groepsdruk

Als een kind zich zou willen onttrekken aan de norm van een groep, dan is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent namelijk dat zo'n kind de kans loopt om uit de groep gestoten te worden, wat voor de meeste kinderen geen aantrekkelijke gedachte is. Daarom heeft een groep in de klas ook zo vaak meelopers: kinderen die maar mee gaan doen uit angst anders verstoten te worden.

Toch is het belangrijk om je kind zo op te voeden dat het weerbaar wordt tegen groepsdruk, dat het voor zichzelf kan opkomen, en dat het zich sterk genoeg gaat voelen om af te wijken van de groepsnorm. Hieronder zal ik aangeven hoe je dat aan zou kunnen pakken.

Individualiteit benadrukken

Als uw zoon geen zin heeft om met de stoere sekspraatjes van zijn klasgenoten mee te doen, kunt u hem vertellen dat hij daar niet aan mee hoeft te doen. Sommige kinderen zien seks op een andere manier dan de manier waarop hij ertegen aankijkt.

Praat er met hem over en leg hem uit waarom de andere jongens zo over seks praten (uit stoerheid, groot willen zijn, laten zien wat ze allemaal al denken te weten) en dat hij daar niet aan mee hoeft te doen als hij dat niet wil.

Door zijn individualiteit te benadrukken ondersteunt u zijn ontwikkeling en versterkt u zijn zelfbeeld.

Veel succes!