30 augustus 2001 door Sanderijn van der Doef

Hoe leg ik uit dat tongzoenen met je moeder niet mag? (6 jr)

Ik maak me niet ernstig zorgen, maar wat moet ik hier mee aan? Mijn zoontje (volgende maand 6) wil steeds met me zoenen! Niet zomaar een kusje, nee hij komt met z'n mond al open op me af en begint dan heel heftig te zoenen en gebruikt zelfs zijn tong erbij. Hij slaat daarbij ook zijn handen om me heen. Hoe moet ik hem duidelijk maken dat je niet mag tongzoenen met je moeder?

Antwoord

Een kind van 6 heeft al eens hier en daar wat gehoord en gezien over seksualiteit, wat hem of haar erg nieuwsgierig maakt. Mensen die tongzoenen, zien er op tv of in het echt vaak erg intiem uit. Voor een kind kan zoiets betekenen dat het eruit ziet als iets wat mensen heel prettig vinden. (Wat ook zo is natuurlijk). Maar op het eerste gezicht is helemaal niet aan de buitenkant te zien dat bij het tongzoenen de tongen ook daadwerkelijk in de monden gaan.

Dat laatste horen kinderen meestal van een ander kind. Die dat dan weer van een oudere broer of zus of buurkind heeft gehoord. Op zich is dat natuurlijk een spannend verhaal ("Wist jij dat mensen hun tongen in de mond van een ander doen als ze zoenen?"), waarop kinderen vaak vol afgrijzen zullen reageren.

Uitproberen

Wat ze zich nu afvragen, is: "Hoe kunnen mensen dat nou lekker vinden?" Dat willen ze dan wel eens uitproberen. Met hun moeder.

Dat een kind dat op die leeftijd met zijn moeder wil doen, heeft vaak alleen te maken met het feit dat zij voor hem de allerliefste persoon is met wie hij zoiets wil uitproberen. Op tv doen mensen dat toch ook met iemand die ze heel erg lief vinden?

Uitleggen

Als ouder kun je aan je kind uitleggen dat volwassenen zoiets alleen met elkaar doen en niet met een kind. Moeder doet dat met vader, en met haar kind doet ze andere knuffeldingen.

Sommige kinderen kunnen op deze leeftijd trouwens ook de behoefte uiten met hun ouders te willen vrijen. Om precies dezelfde reden als hierboven. Maar ook daarin kun je als ouder gewoon duidelijk zijn: "Nee, dat doen grote mensen alleen met elkaar en niet met kinderen."