18 maart 2011 door Fleur de Lorijn

Hoe maak je bijvoeding tot hoofdvoeding als een kind nog nauwelijks eet? (7½ mnd)

Mijn zoontje van 7½ maand is de laatste anderhalve maand maar 300 gram aangekomen. Hij is altijd al aan de lichte kant geweest, maar nu zit hij met zijn 7 kg onder de groeicurve. Hij is veel ziek geweest de laatste tijd, dus het kan daaraan liggen, maar ik maak me toch wat zorgen.

Van het consultatiebureau kreeg ik het advies om zijn voedingsschema zo aan te passen dat de bijvoeding meer de hoofdvoeding wordt. Vooral brood werd aangeraden, terwijl zijn papvoeding geschrapt werd. Het probleem is echter dat hij nog bijna geen brood eet (hij is dat nog aan het leren, en is niet de snelste op dat gebied). Ook van groente krijg ik er niet meer dan 6 theelepeltjes in.

Het enige van bijvoeding wat goed gaat, is fruitpap. En dat zou ik dus moeten schrappen... Is het niet zo dat bij kinderen van deze leeftijd juist melk de hoofdvoeding is? En zitten in pap niet ook juist veel voedingsstoffen? Zijn er andere manieren om hem iets meer te laten aankomen?

Antwoord

Met 7½ maand en 7 kg zit uw zoontje inderdaad onderin de gewichtscurve, maar nog wel in de normale range. Ik weet natuurlijk niet waar hij in de curve zat voordat hij ziek was, maar we zien heel vaak dat jonge kinderen die veel ziek zijn geweest, minder goed eten en daardoor dus minder goed groeien. En zoiets is altijd vervelender bij kinderen die al aan de lichte kant zijn!

Het is nu inderdaad zaak om hem weer goed te laten eten, zodat hij in de komende weken weer wat meer aankomt. Het consultatiebureau adviseerde om de bijvoeding meer tot hoofdvoeding te maken, maar uw zoon eet nog nauwelijks brood, fruit en groente. Dan is het natuurlijk lastig om dat advies op te volgen.

Ik zou willen voorstellen om hem in ieder geval wel brood, fruit en groente te blijven aanbieden, zodat hij er meer gewend aan raakt. Waarom u de pap zou moeten schrappen, zoals het CB zei, begreep ik niet zo goed. Wat mij betreft is dat een prima aanvulling. Pap bevat immers borstmelk of opvolgmelk, waar veel voedingsstoffen inzitten, en granen (die ook in een boterham zitten).

Ik verwacht dat uw zoontje de komende weken steeds meer bijvoeding zal nemen, waardoor dat op den duur vanzelf de hoofdvoeding wordt. En bedenk: hij is pas 7½ maand oud, dus hij mag er ook best nog wat tijd voor nemen. Het ene kind doet het gewoon wat sneller dan het andere. Dat maakt niets uit!

Mocht hij ondanks goede voeding toch niet goed aankomen, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de kinderarts.

Lees ook: