12 september 2008 door Justine Pardoen

Hoe moet ik omgaan met het seksuele taalgebruik van mijn zoon? (9 jr)

Ik zou graag van u willen weten hoe ik moet omgaan met het seksuele taalgebruik van mijn zoon van bijna 9. Ik weet dat hij die woorden op straat en op school heeft gehoord en op school zelfs op een seks-site is geweest.

Op wat voor manier kan ik hem hier voor straffen?

Antwoord

U vertelde helaas niet wat u verstaat onder 'seksueel taalgebruik', maar de meeste jongetjes van deze leeftijd vinden het leuk om 'vieze woorden' (schuttingtaal) te gebruiken. Onder andere omdat het stoer is, maar ook omdat ze weten dat ze daar de volwassenen in hun buurt flink mee op de kast kunnen jagen. Dat is leuk!

Je hoeft maar "Kut + lul = neuken" op een muur te kalken, om iedereen boos te krijgen. En niet alleen vanwege het bekladden op zich. Want reken maar dat de meester of de juf ook boos wordt als die een briefje met dit soort teksten onder ogen krijgt. Succes verzekerd.

Ook u laat zich, zo te zien, nogal provoceren. Ons advies zou dus zijn om uw zoon wel duidelijk te maken dat u niet wilt dat hij dat soort woorden gebruikt, maar er verder niet zo heel veel aandacht aan te besteden. Want hoe sterker u reageert, hoe meer u uw zoon 'beloont' (met aandacht voor zijn gedrag). En zoals u weet is een beloning altijd een stimulans om ergens mee door te gaan.

Uw zoon hiervoor straffen raden we dus af. Of bedoelde u dat u hem wilt straffen voor het feit dat hij een sekssite bezocht heeft? Dan zouden we toch eerder de school daarop aanspreken. Die moet ervoor zorgen dat de leerlingen niet op ongewenste sites terecht komen.

Tenslotte nog een tip. Als uw zoon zo bezig is met seks (in zijn taalgebruik, qua belangstelling voor sekssites, etc.) dan is dat het moment bij uitstek om eens te praten over wat seksualiteit en relaties eigenlijk betekenen. Lees dus eens een leuk boekje samen, en bespreek met hem de dingen die daarin beschreven worden. Bijvoorbeeld: "Ben jij ook op mij?" van Sanderijn van der Doef, voor kinderen van 7 tot 11 jaar.