2 juli 2010 door Justine Pardoen

Hoe overtuig ik mijn zoon dat hij geen World of Warcraft mag spelen? (14 jr)

Mijn zoon van bijna 14 zit vaak achter de laptop. Hij speelt dan spelletjes en (voice)chat hij met zijn vrienden. Zijn vrienden hebben sinds kort een abonnement op het spel 'World of Warcraft'. Mijn zoon wil dit ook, maar van mij mag hij het niet.

Hij blijft erom vragen en vraagt ook steeds waarom het nou niet mag. Ik vertel hem dan dat ik het belachelijk vind om voor een computerspel bijna meer geld te betalen per maand dan ik voor mijn internet-aansluiting betaal, en dat ik het niet goed vind omdat het zo'n verslavend spel is.

Hij vindt dit geen goed antwoord en blijft maar zeuren en ontevreden zijn. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Een abonnement op World of Warcraft kost ruim 13 euro per maand. Kan hij dat van zijn zakgeld betalen? Of heeft hij misschien een baantje waarvan hij het kan betalen? Als dat niet zo is, dan wil hij dus dat u het betaalt. Dat geeft u meer onderhandelingsruimte. Ik kom daar zo op terug.

Ik kan me voorstellen dat u het veel geld vindt. Bedenk echter wel dat u uw geld op een andere manier uitgeeft dan een 14-jarige. Zijn interesses en behoeftes zijn van hem. Misschien begrijpt u ze niet, maar dat wil nog niet zeggen dat hij ze niet mag hebben.

Wat is er zo leuk aan Wow?

Ikzelf kan uw zoons interesse in World of Warcraft – of kortweg WoW – heel goed begrijpen. Sterker nog: ik zie ook wat er leuk aan is voor jongens van 14, vooral als ze het met een groep vrienden spelen.

Het is een bijzonder spel, waarin de spelers urenlang ondergedompeld kunnen worden. Ze verkeren dan heel intensief met elkaar, ze dagen elkaar uit (wie van ons is de beste leider?), ze leren samenwerken (hoe stellen we een team samen dat tegen een bepaalde taak opgewassen is?) en ze smeden een hechte band om een tegenstander te verslaan of andere probleem op te lossen.

Ik vind het een zeer intelligente manier van vrijetijdsbesteding, ook al zie je dat er aan de buitenkant misschien niet vanaf.

Afspraken maken

Wel is het zo dat de tijd die je aan dit spel kunt besteden nogal eens uit de hand kan lopen. Daar heeft u gelijk in. Maar uw 14-jarige wil óók niet horen dat u hem als potentieel verslaafde ziet. Stel je voor... Hij is niet stom tenslotte!

Met dat uitgangspunt in gedachten kunt afspraken met hem maken. Een 14-jarige heeft weinig controle over zijn tijdsinvestering, als hij eenmaal begint met WoW. Juist die totale onderdompeling brengt met zich mee dat ze elk besef van tijd kwijtraken. Dat maakt het zo fijn om te doen, maar ook zo gevaarlijk. Voordat je het weet doe je niets anders meer. Als er geen rem op gezet wordt, ga je gewoon door.

Daarom is het wel goed om er een rem op te zetten, door afspraken te maken over de tijdsbesteding, en je kind te helpen zich daaraan te houden.

Regels handhaven

Als hij begint met spelen, moet hij met zichzelf afspreken hoe lang hij ermee bezig gaat. In het weekend kunnen dat gerust een paar uur zijn: meestal spreken vrienden ook een tijd af dat ze aan een raid beginnen bijvoorbeeld. Gun hem dat. Maar hóud hem ook aan die afspraak.

Als de afgesproken tijd met een half uur overschreden is, zorg dan dat hij stopt door hem elke 5 minuten erop te wijzen dat hij moet stoppen. Vertel erbij dat hij u moet geruststellen dat hij zich aan zijn eigen afspraak kan houden.

Hij kan vrijheid verdienen door te laten zien dat hij vrijheid aankan. Zolang dat niet zo is, zult u degene zijn die zich ermee bemoeit, net zolang tot hij het wel zelf kan.

Huiswerk en andere verplichtingen

Hetzelfde geldt natuurlijk voor huiswerk en andere verplichtingen. Tijd om te spelen is prima, maar dat moet niet ten koste gaan van tijd voor het maken van huiswerk, of het nakomen van andere afspraken (zoals sport, taken in huis, etc.).

Eerst het huiswerk dus, en dan WoW. Misschien komt u er wel op uit dat het door de week eigenlijk helemaal niet kan. Prima. Ontdek samen wat er wel en niet kan. Als hij merkt dat u gelijk heeft, zal hij het zelf ook niet willen doordrukken.

Kortom: WoW is een leuk spel voor 14-jarigen, maar geef hem regels en help hem zich daaraan te houden.

De financiële kant van de zaak

Tot slot nog even de financiële kant van de zaak. Als uw zoon zelf het geld heeft, mag hij ook zelf bepalen waaraan hij het uitgeeft, lijkt me. Dat zal betekenen dat hij misschien geld te kort komt voor andere zaken. Vraag hem hoe hij dat denkt op te lossen.

Als hij het geld van u wil, dan kunt u daar voorwaarden aan stellen. Gebruik dat, maar blijf redelijk.

Succes!