Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

24 november 2006 door Merit Tabbers

Hoe vaak mag een baby ziek zijn? (8 mnd)

Onze dochter van 8 maanden heeft nu al zeker een half jaar eens in de twee weken – of vaker – enkele dagen koorts. Soms heeft ze er een snotneusje bij, andere keren heeft ze echt alleen koorts.

We weten dat het normaal is dat kleine kinderen vaak ziek zijn, maar is er een grens? Haar broertje van 2 is net zo vaak ziek en hij staat gepland voor het verwijderen van zijn neusamandel. Kan het zijn dat hij haar iedere keer aansteekt?

Onze dochter maakt nooit een heel zieke indruk als ze ziek is, dus daardoor maak ik me nooit veel zorgen. Maar ik vraag me toch af of ik er iets mee moet, dat ze zo vaak ziek is.

Antwoord

Wat een ziekenboeg bij jullie! Het kan inderdaad zo zijn dat uw zoon van 2 jaar zijn baby-zusje van 8 maanden alsmaar aansteekt. Maar hij is natuurlijk niet de enige die dat kan. Het kan bijvoorbeeld ook op de crèche gebeuren, als ze daarheen gaat.

Op haar leeftijd komt ze in aanraking met allerlei 'nieuwe' virussen, en zo bouwt haar weerstand op. Dat is eigenlijk heel nuttig. U vertelde dat ze geen heel zieke indruk maakt, dus dat is mooi meegenomen! En bedenk dat koorts op zich geen kwaad kan. Zorg er wel voor dat ze goed blijft drinken tijdens zo'n periode.

Gemiddeld pakken kleine kinderen zo'n één à twee maal per maand een virus op, wat gepaard kan gaan met koorts. Een echte bovengrens voor het aantal infecties dat nog normaal is, kan ik niet geven, maar wel een vuistregel. Zolang kinderen niet zieker worden, en als het meestal vanzelf weer overgaat, en als ze niet vaak antibiotica nodig hebben, hoef je geen speciale actie te ondernemen (zoals het raadplegen van een kinderarts of een kinderimmunoloog). Het hoort erbij!

Als u uw dochter zieker, of anders vindt dan normaal, ga dan altijd even langs de huisarts. Beterschap!

Lees ook: