1 januari 2000 door Justine Pardoen

Hoe verloopt de seksuele ontwikkeling van jongeren (12-18 jr)?

Hoe verloopt de seksuele ontwikkeling van pubers en jongeren eigenlijk?

Antwoord

Zodra de puberteit zich aandient, worden seksuele gevoelens steeds prominenter. Hoe zich dat ontwikkelt, is uitvoerig onderzocht. De resultaten staan in het gepubliceerde onderzoek Seks onder je 25e, uitgevoerd door de Rutgers Nisso Groep en Soa Aids Nederland (2005). Door dit onderzoek weten we dat 'de seksuele carrière' grofweg vier fases doorloopt:

Fase 1: tongzoenen - de seksuele carrière start bij het tongzoenen. De gemiddelde leeftijd van de eerste tongzoen is 14 jaar. Maar het kan natuurlijk ook eerder (of later). Op 13,5-jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren er ervaring mee.

Fase 2: voelen en strelen - na het tongzoenen volgt het voelen en strelen van het lichaam van de ander. Eerst boven de kleren maar al snel ook eronder. De geslachtsdelen kunnen daarbij wel aangeraakt worden, maar ze worden in deze fase nog niet bewust gestimuleerd. Vingeren en aftrekken komt doorgaans pas later. De gemiddelde leeftijd van de eerste ervaring met voelen en strelen is 15,4 jaar.

Fase 3: naakt vrijen - met 'naakt vrijen' wordt bedoeld: de fase waarin jongeren een stapje verder gaan dan onder elkaars kleren voelen. In deze fase worden de kleren uitgetrokken en vindt er ook manuele seks plaats, dat wil zeggen: vingeren en aftrekken (zowel actief als passief). De gemiddelde leeftijd van de eerste ervaring met 'naakt vrijen' is 16,3 jaar.

Fase 4: geslachtsgemeenschap - de fase van de geslachtsgemeenschap volgt vrij snel op het 'naakt vrijen'. Als jongeren elkaar eenmaal met de hand hebben bevredigd, duurt het dus niet lang meer voordat er vaginale seks plaatsvindt. De gemiddelde leeftijd van de eerste geslachtsgemeenschap is 16,7 jaar. Op 17,1-jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren ervaring met geslachtsgemeenschap en moet de andere helft er nog mee beginnen. Overigens heeft op 24-jarige leeftijd 10% van de jongens en 6% van de meisjes nog nooit geslachtsgemeenschap gehad.

Orale seks

Behalve vaginale seks (geslachtsgemeenschap) doen jongeren ook aan andere vormen van seks. Zo'n 10 jaar geleden dacht men nog dat orale en anale seks voorbehouden waren aan volwassenen, maar tegenwoordig blijkt met name orale seks tot het standaardgedrag van jongeren te behoren. Ze beginnen op ongeveer dezelfde leeftijd met orale seks als met geslachtsgemeenschap.

Cyberseks

Met internet hebben pubers een nieuwe ruimte om te experimenteren met hun seksualiteit. Jongeren flirten bijna allemaal via internet. Er wordt gestript en gemasturbeerd voor de webcam en ze voeren erotisch getinte gesprekken via MSN Messenger. Jongeren doen dit vooral binnen bestaande liefdesrelaties, zo blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, gedaan in opdracht van stichting Mijn Kind Online.

Met cyberseks is op zich niets mis, zolang je maar rekening houdt met de risico's. Het belangrijkste risico is dat de dingen die je voor de webcam uitspookt, opgenomen kunnen worden. Vervolgens kunnen de beelden verspreid worden over de hele wereld (of gewoon op school). Ook kun je ermee gechanteerd worden (als je niet of dat doet, maak ik de beelden openbaar).

Soloseks

Kinderen beginnen vaak al op zeer jonge leeftijd de eigen geslachtsdelen aan te raken. Daarbij ervaren zij doorgaans een prettig, bijzonder en soms spannend gevoel. Maar pas als de productie van de geslachtshormonen begint, kan de aanraking samen gaan met seksuele opwinding. Dat kan al voor het 12e jaar zijn.

Naarmate de puberteit vordert, doen meer jongeren aan masturbatie. Van de huidige generatie 12 tot 15-jarigen heeft iets minder dan een derde ervaring met soloseks. Bij de 15-18 jarigen is dit percentage bijna verdubbeld. Van de 18-jarige jongens geeft 92% aan te masturberen, van de meiden is dat 66%. De gemiddelde leeftijd waarop jongens voor het eerst masturberen, is 13,5 jaar, de meiden beginnen gemiddeld met 14,6 jaar.

Ongewilde seks

Seks is meestal iets wat je met zijn tweeën doet, met instemming van beiden. Maar het kan ook ongewild gebeuren. In 'Seks onder je 25e' uit 2005 werd gevonden dat meisjes in het algemeen vaker dan jongens overgehaald of gedwongen worden tot seksuele handelingen. Van de meisjes zegt 12% te zijn overgehaald voor de eerste geslachtsgemeenschap, terwijl ze zelf eigenlijk nog niet wilden (2% zegt zelfs gedwongen te zijn). Als de eerste geslachtsgemeenschap vóór het 13e jaar plaatsvond, was dat zelfs bij 1 op de 3 meisjes het geval.

Als we kijken naar seksuele handelingen in het algemeen, dus niet alleen naar geslachtsgemeenschap, maar ook naar tongzoenen, strelen, vingeren, aftrekken, etc., dan blijkt dat 1 op de 5 à 6 meisjes wel eens gedwongen werd tot dingen die ze niet wilde (bij de jongens is dat 1 op de 25). Een schrikbarend hoog cijfer!

Bron: Lespakket InternetSOA - 8 lessen over flirten via internet, voor jongeren van 12 tot 18 jaar

onder redactie van Justine Pardoen en Remco Pijpers, eindred. Henk Boeke

uitg.: Stichting Mijn Kind Online, 2006

 

Heb jij een vraag over de seksuele opvoeding of ontwikkeling van jouw kind? Stuur ons een mail!