Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 september 2008 door Sanderijn van der Doef

Hoe vertel ik mijn zoon hoe hij moet masturberen? (12 jr)

Ik heb een dochter en een zoon van 12 en ik denk dat ik iets doms heb gedaan. Ik heb ze seksuele voorlichting gegeven en ze ook het een en ander aangewezen. De clitoris, balzak, schaamlippen, en zo...

Bij mijn zoon heb ik voorgedaan hoe je je moet aftrekken. Maar laatst kwam hij weer naar me toe en vroeg hij of ik het nog een keer kon doen.

Ik weet nu niet wat ik moet doen. Ik vind het niet erg om het te doen maar is dit dan wel goed voor hem?

Ik heb al 4 jaar geen relatie dus ik heb geen man aan wie ik het kan vragen. Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden.

Antwoord

U heeft niets doms gedaan; integendeel. U heeft uw kinderen seksuele voorlichting gegeven en ook belangrijke onderdelen van hun geslachtsdelen aangewezen. Dat is alleen maar goed.

Uw kinderen weten nu dat u er geen moeite mee heeft om gedetailleerd uitleg te geven. Heel veel meiden en jongens (en zelfs ook volwassen vrouwen en mannen) weten niet eens hoe een vagina er precies uitziet! En dat is toch wel belangrijk, als ze daar op een gegeven moment plezier aan willen beleven.

Voordoen

U heeft zelfs voorgedaan aan uw zoon hoe hij zich moet aftrekken. Ik vroeg me alleen wel af hoe u dat gedaan heeft. Heeft u alleen de beweging voorgedaan – zoals je ook luchtgitaar kunt spelen – of heeft u zijn penis ook daadwerkelijk aangeraakt? Dat laatste is in onze Nederlandse cultuur niet gebruikelijk. (In andere, niet-Westerse, culturen gebeurt het trouwens wel).

Een jongen kan zich ongemakkelijk voelen als een moeder op die leeftijd zijn penis aanraakt. De meeste kinderen willen op die leeftijd al niet eens meer dat hun moeder hen naakt ziet, laat staan dat zij hun geslachtsdelen aanraakt.

Niet meer doen

Mocht u uw zoon inderdaad aangeraakt hebben, dan zal hij daar echt niets aan overhouden, maar ik zou u toch willen adviseren om het niet meer te doen. Er moeten namelijk wel héél speciale redenen zijn om je te onttrekken aan datgene wat hier (in Nederland) gebruikelijk is. En die redenen zie ik hier niet.

Omdat uw zoon u gevraagd heeft om het nóg een keer voor te doen, zijn er kennelijk dingen die hij de eerste zitting iets niet goed begrepen. U kunt dan zeggen dat u het best nog een keer wilt uitleggen (met woorden), maar dat elke jongen het toch zelf moet uitproberen. Iedereen heeft er zo zijn eigen manier voor, waar je al experimenterend achter komt.

Leuke voorlichtingsboeken

Wat u en uw zoon het beste kunnen doen, is samen op zoek gaan naar leuke voorlichtingsboeken voor zijn leeftijd. Daar zal zeker ook iets in staan over masturberen. Zie: het overzicht van seksuele opvoedingsboeken elders op deze site, dat kort geleden ingrijpend is vernieuwd.

Mocht u aan die boeken niet toekomen, vertel uw zoon dan in ieder geval dat masturberen niet iets is wat MOET. Sommige mensen doen het wel en andere niet. Je doet het alleen als je er zelf zin in hebt!

Vertel dat masturberen iets persoonlijks en privé's is, en dat anderen – waaronder de ouders – daar eigenlijk weinig mee te maken hebben.

Zaadlozing

Bedenk ook dat het heel goed mogelijk is dat uw zoon lichamelijk nog niet toe is aan een zaadlozing. Met 12 jaar hebben veel jongens al een zaadlozing gehad maar heel veel ook niet. Dat is allemaal volkomen normaal.

Het zou dus kunnen zijn dat uw zoon dénkt dat hij de techniek van het aftrekken niet beheerst of niet begrijpt, terwijl hij in werkelijkheid gewoon nog even moet wachten tot zijn lichaam doet wat hij wil. (Overigens kunnen jongens soms wel een orgasme krijgen, of iets wat daarop lijkt, ook al zijn ze nog niet toe aan hun eerste zaadlozing.)

Ik hoop trouwens dat u niet alleen uw zoon maar ook uw dochter heeft uitgelegd (in woorden) hoe zij kan masturberen!