25 april 2003 door Sanderijn van der Doef

Hoe voorkom ik dat ik mijn eigen zorgen overdraag op mijn dochter? (10 jr)

Mijn dochter is 10 jaar. Regelmatig praat ik met haar over liefde en seks. Meestal naar aanleiding van iets in de publiciteit, maar ook op mijn eigen initiatief, vanwege haar lichamelijke ontwikkeling. Ze staat er open voor. Laatst heb ik een heleboel woorden besproken met haar.

Toch maak ik me zorgen, omdat ik zelf vroeger op mij 10e ben verkracht, onder bedreiging met een mes.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn zorgelijke gevoelens niet op haar overdraag? Dat seks niet bedreigend hoeft te zijn en fijn kan zijn. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het haar niet overkomt? Ik zorg ervoor dat ze niet in onveilige of onzekere situaties komt. Maar ze wil graag zelfstandig zijn. Hoe is het dan te voorkomen?

Antwoord

Als ouder kun je nooit voor 100% voorkomen dat je kind seksueel geïntimideerd of seksueel misbruikt wordt. Dat kan alleen als je je kind opsluit en 24 uur per dag laat bewaken. Dat is niet alleen onmogelijk maar ook onwenselijk. Een kind moet zelfstandig kunnen worden. En dat betekent dat je je kind langzaam maar zeker moet loslaten in die grote boze buitenwereld.

Weerbaar maken

Daarentegen kun je wel veel doen aan het weerbaar maken van je kind. Dat betekent: uitleggen aan je kind dat mensen niet aan haar lichaam mogen komen als zij dat niet wil. Maar ook: uitleggen wat ze kan doen in situaties die ze niet vertrouwt. En: duidelijke afspraken maken met je kind dat ze altijd even laat weten waar ze is.

Daarnaast is het belangrijk dat je uitlegt dat seks op de eerste plaats leuk, fijn, lekker, en iets heel positiefs is. Maar dat het ook iets is wat alleen maar positief is als allebei de mensen het willen.

Positief en negatief

Het is begrijpelijk dat u het als moeder met een hele nare seksuele jeugd-ervaring moeilijk vindt om de prettige en negatieve kant van seks op een evenwichtige manier van elkaar te scheiden.

Nu uw dochter de leeftijd heeft bereikt waarop u zelf zoiets verschrikkelijks heeft meegemaakt, is het begrijpelijk dat de angst dat uw dochter iets dergelijks kan overkomen door uw hoofd gaat. Dan is het op zo'n moment moeilijk om seksualiteit op een luchtige en niet beladen manier te bespreken.

Maar als ik lees hoe u het op dit moment aanpakt, dan denk ik dat u heel goed bezig bent met haar. Op haar leeftijd is het goed om regelmatig over seksualiteit, relaties, en normen en waarden te praten.

Ongerustheid tonen mág

Wanneer u zo praat met haar zoals u nu doet, mag u zo nu en dan ook de negatieve kant aan bod laten komen. Uw dochter mag best weten dat u zich ongerust maakt. Elke moeder van een 10-jarige dochter is zo nu en dan ongerust.

Wees in ieder geval niet bang dat u uw dochter angstig maakt voor seks. Zolang er ook over de leuke kanten van seks wordt gesproken, blijft het voor haar ook een positief onderwerp.