15 juni 2002 door Diederik Bosman

Hoe voorkom je een overgevoeligheidsreactie bij muggenbeten?

Mijn dochter (bijna 9) krijgt van muggenbeten na een paar uur grote opgezette plekken rond het eigenlijke bultje. Is dit een allergische reactie die misschien met medicijnen (liefst preventief) onderdrukt kan worden? En als onderdrukken niet kan, wat is dan de beste behandeling na een beet?

Antwoord

Wat u beschrijft lijkt inderdaad het meest op een allergische reactie (of liever: overgevoeligheidsreactie) bij muggenbeten.

In principe is er wel een medicijn dat preventief werkt, namelijk een anti-histaminicum. Dit zorgt ervoor dat de reactie op een allergeen (bij uw dochter: het muggengif) geremd wordt en duidelijk minder sterk wordt.

Deze medicatie heeft echter ook ongewenste bijwerkingen, zoals vermoeidheid, een droge mond en misselijkheid. Daarom adviseren wij dit medicijn eigenlijk alleen als er heftige allergische reacties optreden, zoals benauwdheid of sterke urticaria (blaarvorming op de huid).

Bij uw dochter lijkt het ons beter om bij een zwelling een anti-histaminicum zalf op de gezwollen plekken te smeren. Daarnaast kan eventueel een schudmengsel zoals lotio alba ter verkoeling gegeven worden.

Om muggenbeten te voorkómen kan men in situaties met veel muggen een zogenaamde repellent (muggen afwerende lotion) van tevoren op het lichaam smeren.

Lees ook: