13 mei 2005 door Justine Pardoen

Hoe voorkomen we dat onze zoon gewelddadige spelletjes speelt op de PC van zijn vriendje? (7 jr)

Onze zoon van bijna 7 jaar gaat zo nu en dan bij een jongetje uit zijn klas spelen. Hij heeft verteld dat hij daar op een spelcomputer gewelddadige spelletjes speelt. We zijn daar helemaal niet blij mee.

We vragen ons vooral af hoe we kunnen voorkomen dat hij hele middagen zulke spellen speelt. Moeten we hem zelf leren om te zeggen dat hij daarmee niet mag spelen? Is hij al oud genoeg voor zo'n 'opdracht'? Of moeten we de ouders van het vriendje vertellen dat we het liever niet hebben?

Tot slot is er natuurlijk de mogelijkheid dat we overdrijven en dat het niet zo schadelijk is als onze zoon af en toe zulke spellen speelt.

Antwoord

Op zich is het niet schadelijk als uw zoon zo nu en dan spelletjes speelt die niet helemaal geschikt lijkt voor zijn leeftijd. Voor ons ziet het er al snel gewelddadig uit, omdat wij het met andere ogen zien. Maar voor jongetjes van deze leeftijd is het vooral een uitlaatklep, en een beetje ruw spel hoort er voor hen gewoon bij.

Voetgangers virtueel doodrijden op het beeldscherm is in wezen hetzelfde als "Ik was de cowboy en jij de indiaan, en pief-paf-poef nu ben je dood". Dat is allemaal heel normaal.

Als u het desondanks niet pluis vindt, kunt u op verschillende manieren actie ondernemen. Hieronder zal ik aangeven wat u zou kunnen doen.

Samen op zoek

U kunt vragen aan de ouders van het vriendje welke spellen ze spelen op de computer. Wees daarbij niet argwanend maar doe nieuwsgierig: "Ik hoorde dat onze zoon met zoveel plezier op de PC speelt met jullie zoon. Om welk spel gaat het? Thuis mag hij ook spelen. Hoe kiezen jullie spellen uit die geschikt zijn voor deze leeftijd?"

Als u zo ontdekt dat het om spellen gaat die echt ongeschikt zijn voor 7-jarigen, dan kunt u zeggen dat u dat liever niet meer heeft. Stel dan voor om samen op zoek te gaan naar spellen die wel geschikt zijn. Er is genoeg!

Eigen spel meenemen

U kunt sowieso op zoek gaan naar spellen die geschikt zijn voor uw zoon. Houd daarbij rekening met het gegeven dat jongens van deze leeftijd nu eenmaal anderen dingen leuk vinden dan meisjes. U kunt er dan voor zorgen dat hij de volgende keer een eigen spel meeneemt naar zijn vriendje.

In ieder geval heeft u het volste recht om voor uw kind te bepalen wat hij wel mag en wat niet. Zolang u het niet al te kritisch brengt, zullen andere ouders daar ook zeker rekening mee willen houden. En wanneer ze dat niet doen, kunt u altijd nog besluiten om uw kind daar niet meer laten spelen.

Toezicht

Kinderen van deze leeftijd hebben sowieso nog wel toezicht nodig. Als ze ergens spelen waar geen (of onvoldoende ) toezicht is, moet u daar gevolgen aan verbinden.