Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Hoe wen ik mijn kinderen aan mijn nieuwe vriendin?

Zo'n 10 maanden geleden ben ik na 13 jaar huwelijk bij mijn vrouw weggegaan. Kort daarna ben ik een relatie begonnen met een andere vrouw. Mijn ex-vrouw heeft dit op z'n zachtst gezegd niet best opgenomen. De scheiding, die overigens nog loopt, is dus bepaald niet goed verlopen en de kinderen hebben er veel te veel van meegekregen.

Ik ben vader van 2 kinderen, een jongen van 13 en een meisje van bijna 10. En tot op de dag van vandaag zie ik m'n vriendin zo weinig mogelijk (alleen bijvoorbeeld bij de voetbal omdat ze daar toevallig ook komt) als de kinderen in het weekend of soms doordeweeks bij mij zijn, omdat ik het idee heb dat de afgelopen periode al moeilijk genoeg voor ze is geweest.

Helaas heeft mijn ex-vrouw zich tevens zeer negatief uitgelaten tegen de kinderen over mijn nieuwe vriendin, waardoor de kinderen bepaald geen positieve indruk van haar hebben.

Mijn vraag is nu: wat is de beste manier om de kinderen toch langzaam maar zeker te laten wennen aan het feit dat ze hun vader moeten delen met iemand anders. Dat dat sowieso moeilijk is kan ik me al goed voorstellen, maar ik weet bijna zeker dat m'n ex-vrouw zal ontploffen als ze hoort dat haar (want zo ziet ze het) kinderen lastig worden gevallen met die trut (want zo ziet ze het).

Mijn nieuwe vriendin heeft ook 2 kinderen (3 en 6) en daar heb ik wel al regelmatig contact).

Antwoord

Ik ben het met u eens dat het een goede manier is om uw kinderen langzaam maar zeker aan uw vriendin te laten wennen. U bent daar al mee bezig, maar misschien bent u wel iets te voorzichting. Kinderen hebben tijd nodig om de scheiding te verwerken, en de nieuwe situatie (van hun gescheiden ouders) te accepteren, maar kinderen zijn ook flexibel en vinden het ook fijn wanneer het goed gaat met hun ouders, ook al zijn ze gescheiden.

Uw ex-vrouw laat zich negatief uit over uw vriendin ten opzichte van de kinderen. Uw kinderen worden daar natuurlijk door beïnvloed, en de kans is groot dat zij deze negatieve gevoelens van hun moeder overnemen. Daarom is het zo belangrijk dat ze uw vriendin, op een rustige manier, leren kennen, en zelf in de praktijk gaan merken dat ze (naar ik aanneem) een aardige vrouw is. Dus het is een zoeken naar evenwicht. Bijvoorbeeld als uw kinderen het weekend komen, dan is het belangrijk dat ze het weekend een gedeelte ook u samen met uw vriendin meemaken (bijvoorbeeld de zaterdagmiddag en het avondeten), en verder het weekend met u alleen zijn.

Het is belangrijk dat u goed naar uw kinderen luistert en met ze praat over de situatie, hun gevoelens, hun verdriet over de scheiding, en dat u hun heel duidelijk maakt dat u weg bent gegaan bij hun moeder, maar niet bij hen. Dat u altijd hun vader blijft en van ze houdt en voor ze wil zorgen. Maar dat u ook van uw vriendin houdt, en dat u begrijpt dat zij niet van haar houden, maar dat ze haar wel moeten gaan accepteren. Een jongen van 13 houdt waarschijnlijk niet zo van praten, dus ook hier is het weer zoeken naar wanneer wel praten en wanneer samen iets doen.

Misschien kunt u aan uw ex-vrouw voorstellen om samen een aantal gesprekken te gaan houden met een ouderbegeleider of therapeut in het belang van de kinderen. Ik wens u veel succes.