14 maart 2008 door Sanderijn van der Doef

Hoe werken seksuele gevoelens bij kinderen? (7 jr)

We hebben een dochtertje van 7 en die is op sex-gebied heel rijp. Ze heeft eens een sex-film gezien samen met een nichtje van 11. Soms danst ze alsof ze een paaldanseres is, en maakt ze bewegingen die een volwassene maakt.

Mijn vraag is: wat ik moet doen als ze weer zulke bewegingen maakt? En hoe kan ze van al deze rijpe gedachten af komen?

Antwoord

Om uw vragen te kunnen beantwoorden, moet ik eerst iets uitleggen over het ontstaan van seksuele gevoelens en de manier waarop mensen daarmee omgaan. Dan wordt vanzelf duidelijk wat dit betekent voor uw dochter.

Seksuele gevoelens

Bij volwassenen worden seksuele gevoelens opgewekt door verschillende stimuli (prikkels):

  • aanrakingen van bepaalde plekken van het lichaam (vooral rond de geslachtsdelen);
  • bepaalde beelden, bijvoorbeeld bij het zien van geslachtsdelen of seksuele handelingen;
  • )bepaalde gedachten of fantasieën.

Of die stimuli ook daadwerkelijk seksuele gevoelens geven (en hoe vaak, en hoe hevig), is voor een deel afhankelijk van de hoeveelheid geslachtshormonen die je produceert.

Tijdens de puberteit en de volwassenheid hebben zowel mannen als vrouwen voldoende geslachtshormonen in hun lichaam om ervoor te zorgen dat er soms maar heel weinig stimuli nodig zijn om seksueel opgewonden te raken (hoewel er in bepaalde omstandigheden juist weer heel véél stimuli nodig zijn, maar dat is een ander verhaal).

Kinderen

Bij kinderen werkt het eigenlijk hetzelfde als bij volwassenen, behalve dat zij door het ontbreken van de grote hoeveelheid geslachtshormonen (ze héébben ze wel, alleen heel weinig) minder snel reageren op seksuele stimuli. Maar ze reageren er wel degelijk op!

Dus, als kinderen blote plaatjes of seks-films zien, zoals uw dochter, ervaren ook zij daardoor seksuele gevoelens. En die zijn, zoals bekend, niet onprettig. Oók bij kinderen.

Omgaan met seksuele gevoelens

De meeste volwassenen weten wel hoe ze met seksuele gevoelens moeten omgaan. Ze weten bijvoorbeeld dat je die in onze maatschappij niet zomaar en plein public en ook niet 'zonder toestemming of rekening houdend met de grenzen van een ander' mag of kan bevredigen. Daar hebben we duidelijke (sociale) regels voor. Maar kinderen moeten die regels nog leren.

Uw dochtertje heeft inmiddels haar seksuele gevoelens ontdekt (waarschijnlijk al eerder dan het moment waarop ze de seksfilm zag, maar het zien van de film heeft die gevoelens weer aangewakkerd) en is er nu mee aan het experimenteren. Nu is dus het moment gekomen waarop u haar, als moeder en opvoeder, de grenzen moet leren.

Paaldansen voor een 7-jarige? Niet dus. Als ouder zult u duidelijk moeten zijn in wat u toestaat en wat niet. U kunt dus gewoon zeggen dat u dat niet wilt hebben. Bij een 7-jarig kind is dat nog heel goed te doen!

"Rijpe gedachten"

Dan uw tweede vraag, namelijk hoe ze van die "rijpe gedachten" af kan komen. Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat u bedoelt met die term, maar als u 'seksuele gedachten' bedoelt, dan hoop ik dat u inmiddels begrepen heeft dat die gedachten op zich normaal zijn, ook bij jonge kinderen. Maar...

Voor zover die gedachten gekoppeld zijn aan volwassen seksueel gedrag (zoals paaldansen, en andere handelingen die ze in die seksfilm of elders gezien kan hebben), zult u haar duidelijk moeten maken dat dat dingen voor volwassenen zijn, en niet voor kinderen.

Als u het belangrijk vindt dat uw kind ook leert dat seksualiteit iets is wat gekoppeld is aan liefde voor elkaar, dan is dit een prima gelegenheid om het ook daar eens met haar over te hebben.