12 november 2010 door Nanny Gortzak

Hoe werkt bacteriegroei bij het mengen, bewaren en opwarmen van gekolfde melk?

Ik geef nu 10 weken borstvoeding. Sinds mijn zoontje 3 weken is, geven we hem regelmatig voeding uit een flesje. De afgelopen week hebben we hem elke avond een flesje afgekolfde melk gegeven.

Nu heb ik zonder erbij na te denken steeds mijn vers afgekolfde melk bij de reeds gekoelde melk in de koelkast gedaan (soms wel 2 tot 3 keer hetzelfde flesje bijgevuld) en dit later opgewarmd en aan hem gegeven.

Achteraf gezien natuurlijk heel stom, omdat zijn melk dus in principe meerde keren is opgewarmd. Gelukkig is hij er niet ziek van geworden. Maar ik vroeg mij af of dit op langere termijn negatieve gevolgen voor hem kan hebben, in verband met schadelijke bacteriën?

Antwoord

Als uw zoon niet ziek is geworden van de melk, dan is het niet waarschijnlijk dat hij er later nog gevolgen van zal ondervinden.

Ik begreep echter niet goed wat u bedoelde met 'in principe meerdere keren opgewarmd'. Heeft u dat flesje echt meerdere keren opgewarmd, bijvoorbeeld met een flessenwarmer, of bedoelde u dat de gekoelde melk steeds iets minder koel werd door het toevoegen van verse melk (op lichaamstemperatuur)? Ik denk het laatste, anders had u dat 'in principe' er niet aan toegevoegd, maar in beide gevallen is er geen man overboord.

Hieronder zal ik iets meer vertellen over bacteriegroei, het mengen van melk, en het bewaren ervan.

Bacteriegroei

Moedermelk bevat allerlei componenten die bacteriegroei in de melk tegengaan. Daarom zal er niet zo gauw bacteriegroei optreden in afgekolfde melk.

En als je een aantal kolfsessies bijeen voegt in een flesje, voeg je met de nieuwe melk ook steeds weer nieuwe antibacteriologische bestanddelen toe aan de mix (zodat steeds weer opnieuw bacteriegroei onderdrukt wordt).

Stel nu dat u de melk echt herhaald heeft opgewarmd. In principe geeft dat wel een grotere kans op bacteriegroei. Maar omdat u steeds verse melk heeft toegevoegd, werd de bacteriegroei ook steeds weer geremd.

Het toevoegen van melk

Op zich kan het geen kwaad om verse melk toe te voegen aan eerder afgekolfde melk. Wel wordt altijd aangeraden om als leeftijd van de gekolfde melk de oudste melk uit het flesje te nemen.

Dus, als u vandaag melk kolft, en morgen en overmorgen voegt u nog melk toe aan diezelfde fles, dan moet u toch rekenen alsof de hele fles al net zo oud is als de melk die u er het eerst in deed.

Misschien vraagt u zich af waarom er überhaupt nog sprake is van dit soort regels, als je je over de bacteriegroei niet zo heel veel zorgen hoeft te maken. Dat is omdat de kwaliteit tóch achteruit gaat. Naarmate de melk ouder wordt, worden er namelijk enzymen, vitamines en afweerstoffen afgebroken.

Tip: houd bij het vullen van een fles met melk uit meerdere kolfsessie rekening met de tijd die u heeft om de melk op te maken of in te vriezen (omdat het niet de bedoeling is om melk meerdere keren op te warmen). Het apart bewaren en aanbieden van kleinere porties melk voorkomt dit probleem. Wilt u de melk bewaren in de vriezer, gebruik dan een bakje (of zakje) voor ijsblokjes.

Bewaartijden

Hierboven vertelde ik dat je bij het mengen van afgekolfde melk de maximale bewaartijd van de oudste melk als maximale bewaartijd voor het geheel moet nemen. Maar hoe lang kún je afgekolfde melk eigenlijk bewaren?

  • op kamertemperatuur (22 øC): maximaal 10 uur (hogere temperatuur is kortere bewaartijd);
  • in de koelkast (0 tot 4 øC): maximaal 8 dagen;
  • in het vriesgedeelte van een tweedeurs-koelkast: maximaal 3 maanden (zet de datum erop);
  • in een diepvriezer (min-18 øC of kouder): 6 maanden (zet de datum erop).

Dus, nog even terugkomend op uw vraag: zolang de oudste melk uit het flesje niet ouder was dan de maximale bewaartijd, kunt u ervan uitgaan dat uw zoon melk van goede kwaliteit heeft gedronken. De bovenstaande bewaartijden gaan overigens wel uit van melk die voorheen nog niet was opgewarmd.

Lees ook: