1 november 2004 door Lissy de Ridder

Hoe werkt besmetting met krentenbaard? (1 jr)

Twee van mijn oppaskindjes zijn besmet geraakt met de bacterie die krentenbaard veroorzaakt. Inmiddels zijn ze gestart met antibiotica.

Mijn vraag: hoe lang kunnen de oppaskindjes de bacterie nog overdragen? Hoe lang is de incubatietijd?

De oppaskindjes zijn twee weken geleden nog met mijn zoontje in aanraking geweest. Mijn zoontje is bijna 1 jaar.

Antwoord

Krentenbaard oftewel impetigo is een oppervlakkige, blaasjes- en pustel- (puist-)vormende ontsteking van de huid, die meestal in het gezicht zit, maar ook op andere plaatsen voor kan komen. De bacterie die dit veroorzaakt, is een stafylococcus aureus of een beta-hemolytische streptococ.

Als de infectie behandeld wordt met een anti-bacteriële zalf (zoals bactroban), kunnen de plekjes tot ongeveer 7 dagen infectieus blijven. Als er gestart wordt met systemische antibiotica (drank of tabletten), is er na 2 à 3 dagen al geen sprake meer van infectie-risico.

Sommige mensen dragen deze bacteriën bij zich (met name in de neus) zonder dat ze hier last van hebben. Deze mensen kunnen ook impetigo bij een ander veroorzaken. Het is dus lang niet altijd te voorkomen.

In het geval van uw zoon verwacht ik geen infectie via de oppaskindjes meer, omdat het laatste contact al twee weken geleden heeft plaatsgevonden.

Lees ook: