7 februari 2002 door Sanderijn van der Doef

Hoe zorg ik dat mijn dochter (15) veilig masturbeert?

Een paar dagen geleden heb ik per ongeluk mijn dochter van 15 betrapt terwijl ze masturbeerde met voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn. Ik zag dat ze zich inwendig stimuleerde met de hals van een fles en uitwendig met haar electrische tandenborstel.

Mijn dochter heeft niet gemerkt dat ik haar betrapt heb, en ik durf ook niet aan haar te vertellen wat ik gezien heb. Als puber ben ik zelf ook eens betrapt door mijn moeder. Dit heeft bij mij een enorm schaamtegevoel teweeg gebracht waardoor ik een lange periode niet meer van seks kon genieten.

Ik heb er geen problemen mee dat zij masturbeert, volgens mij is zoiets volstrekt normaal en gezond, maar ik maak mij zorgen want ik ben bang dat ze zich met deze voorwerpen beschadigt of dat het op een andere manier niet goed voor haar is.

Hoe maak ik dit bespreekbaar zonder dat ik haar kwets en opzadel met een schaamtegevoel? En wat moet ik doen zodat ze op een veilige manier masturbeert? Zelf maak ik bij zelfbevrediging gebruik van vibrators. Maar het is volgens mij is het geen normale zaak om je dochter van 15 geld te geven om zelf een vibrator te kopen.

Antwoord

Inderdaad lijkt het me geen goed idee om uw dochter te confronteren met wat u gezien heeft. We hebben het hier al eens eerder gezegd, maar het is heel belangrijk voor de seksuele ontwikkeling van elk kind om een beetje privacy te hebben in het huis waar het woont.

Gelukkig bent u het daar mee eens en des te moeilijk is het dan om een manier te vinden om dit onderwerp aan te kaarten.

Vibrator is wel veiliger

Hoewel ik denk dat het inderdaad goed zou zijn om uw dochter er op een of andere manier op te wijzen dat masturberen prima is maar dat ze daarbij moet oppassen zichzelf te beschadigen, denk ik ook dat zij dat zelf echt wel weet en dat ze daar ook wel voorzichtig mee is.

Maar als ze bij het masturberen gebruik maakt van voorwerpen zoals tandenborstel en een flessenhals, zou ze wel veel beter een veiliger voorwerp zoals een vibrator kunnen gebruiken.

Waarom zou ze daar te jong voor zijn? Natuurlijk stuurt u haar niet met geld weg met de opdracht "Koop maar een vibrator". Maar wat u wel kunt doen, is er een voor haar kopen of bestellen.

"Iemand die u kent"

Ik weet niet hoe uw relatie met haar is en of u over deze dingen met haar kunt praten, maar u zou kunnen vertellen dat u zelf een vibrator gebruikt en hoe die bevalt. Als u dat gĂȘnant vindt, vertelt u over "iemand die u kent" die een vibrator voor haar dochter had gekocht en dat u dat eigenlijk helemaal niet zo'n gek idee vond.

Kijk hoe uw dochter daarop reageert. Mocht zij verontwaardigd zijn, merk dan op dat u altijd nog liever heeft dat zo'n dochter een vibrator gebruikt dan iets anders waarmee zij zichzelf kan beschadigen. En laat het verder over aan uw dochter of zij wel of niet op uw aanbod ingaat. Sommige kinderen van die leeftijd zouden voor geen goud willen dat hun moeder zich met hun seksuele leven bemoeit. En dat moeten ouders dan ook respecteren.