Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

20 maart 2009 door Frea Kruisinga

Hoeveel groeit een meisje na de start van de borstontwikkeling? (10½ jr)

Onze dochter van 10½ jaar is slechts 1.34 m en een heel tenger poppetje. Ze is geadopteerd uit Taiwan. Ze kwam in ons gezin toen ze 12 weken oud was, en was toen een gezonde, weldoorvoede baby.

Wij hebben een Chinees groeidiagram waaruit blijkt dat ze ook voor Chinese begrippen best klein is (ze valt in de categorie "kleinste 10%").

Een paar weken geleden ontdekten we dat één van haar borstjes begint te groeien; er zit een hard knobbeltje onder de tepel. Ze heeft ook al geruime tijd (zo'n anderhalf jaar) last van transpiratiegeur onder de armen en sinds een jaar duidelijk vetter haar.

Mijn vraag is: op welk moment in de puberteit begint de groeispurt en hoeveel centimeter groeit een meisje gemiddeld in deze periode?

Wij beseffen heel goed dat een meisje met haar etnische achtergrond geen 1.70 zal worden, maar 1.55 zou toch wel fijn zijn! We zijn echter bang dat ze dat ook niet gaat halen...

Antwoord

Bij meisjes werkt het als volgt:

  • meestal start de puberteit met borstontwikkeling;
  • de eerste menstruatie volgt meestal ruim 2 jaar na het begin van de puberteit;
  • de groeispurt start 'na het begin van de puberteit' (nauwkeuriger kan ik het helaas niet zeggen) en piekt ongeveer een half jaar voor het ontstaan van de eerste menstruatie;
  • hoeveel centimeter de groei in de groeispurt bedraagt valt niet te zeggen, alleen dat de groei na het begin van de puberteit gemiddeld bijdraagt aan 17% van de eindlengte;
  • na de eerste menstruatie groeit een meisje nog maximaal enkele centimeters. Het vrouwelijk hormoon zorgt er namelijk voor dat de groeischijven gaan sluiten.

Hoe lang uw dochter precies zal worden, kan ik helaas niet zeggen. Daarvoor zou ik eerdere groeigegevens nodig hebben, en een röntgenfoto van de linker hand/pols. Met zo'n foto kan de skelet-leeftijd worden bepaald, wat een indruk geeft van het percentage van de eindlengte dat inmiddels bereikt is. Maar zelfs dán moet je nog een zekere marge in je voorspelling blijven hanteren.