Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

17 oktober 2003 door Diederik Bosman

Hoge bloedsuiker-waarden. Moeten we actie ondernemen? (11 jr)

Onze zoon van 11 heeft geregeld hoge bloedsuikers, vooral in de avond. 's Morgens (nuchter): altijd rond de 6. Tussen de middag (voor het eten): rond de 8. En 's avonds: rond de 12.

Moet ik actie ondernemen?

Antwoord

De suikerwaarden die u van uw zoon beschrijft, zijn zeker niet normaal te noemen. Een bloedsuiker zou nuchter bij een kind van zijn leeftijd niet onder de 3,3 (mmol/l) mogen liggen, maar met name niet boven de 5 (mmol/l).

Alles wat boven de 5 ligt bij een nuchter kind is niet normaal.

Als de bloedsuiker inderdaad zo hoog is als u gemeten heeft (hoe heeft u dat trouwens gedaan?) dan kan dat passen bij suikerziekte, ook wel "diabetes mellitus" genoemd.

Klinische symptomen

Het is belangrijk om nu te gaan kijken of uw zoon ook klinische symptomen van "diabetes mellitus" vertoont. Bij een beginnende suikerziekte kan het gaan om de volgende symptomen:

  • veel dorst
  • veel drinken
  • veel plassen
  • en gewichtsverlies.

Daarnaast zou hij zich niet lekker moeten voelen.

Onderzoek en behandeling

Wij raden u aan om naar de huisarts of een kinderarts te gaan voor verder onderzoek. Dan kan opnieuw de bloedsuiker gecontroleerd worden, en kan er gekeken worden of er suiker wordt uitgeplast.

Als er inderdaad sprake is van een verhoogd suikergehalte, dan is het belangrijk in een kinderziekenhuis verder onderzoek te laten doen en ook met een behandeling te beginnen.