Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 februari 2005 door Sanderijn van der Doef

Ik heb twee meisjes en geen ervaring met jongens. Wat moet ik aan met mijn stiefzoon? (12 jr)

Mijn vriend heeft een zoon van 12, een kind van gescheiden ouders dus. Doordeweeks woont hij bij zijn moeder, en in de weekeinden is hij bij ons.

Ik heb al een paar keer gemerkt dat de zoon zijn seksuele gevoelens op zijn vader projecteert. Ik weet niet zo goed wat ik hiermee aan moet en wat mijn rol in deze moet zijn. Ik heb namelijk geen enkele ervaring met jongens; ik heb zelf twee dochters.

Met "het projecteren van seksuele gevoelens op de vader" bedoel ik het volgende.

De zoon doet naar mijn mening erg veel moeite zijn vader naakt te zien. Hij gebruikt zelfs spiegels om zijn vader onder de douche te zien. En wanneer de vader in zijn ochtendjas zit (zonder onderbroek), heeft de zoon het ineens erg druk op de grond, waar verder niets te doen valt (behalve kijken).

Ik heb al het idee geopperd aan mijn vriend om gewoon naakt door het huis te lopen na het douchen, en dat gaat hij nu proberen te doen. Toen de zoon nog bij zijn beide ouders woonde, was dit al heel normaal (net als in mijn eigen gezin).

Kortom: wat moet ik hiermee?

Antwoord

Om een beetje een houvast te hebben voor de manier waarop u hier het beste mee om kunt gaan, is het goed om te begrijpen wat er nu eigenlijk gebeurt bij uw stiefzoon.

Een jongen van 12 jaar begint net (of is al begonnen) met de puberteit. Dat betekent dat er aan zijn lichaam heel wat gaat veranderen. Zijn penis en zijn ballen gaan groeien, hij krijgt schaamhaar, en zijn lichaam gaat groeien in de lengte.

Als hij dat bij zichzelf merkt, kun je je voorstellen dat hij nieuwsgierig is naar voorbeelden van volwassen mannen. Hoe ziet het lichaam van een volwassen man eruit? Hoe groot is een penis? Hoeveel schaamhaar heeft een man?

Voorbeelden

Jongens op die leeftijd zijn op zoek naar voorbeelden van blote jongens en mannen, zowel op plaatjes als in het echt (en van blote meisjes en vrouwen natuurlijk). Dat is een doodnormale nieuwsgierigheid en heeft weinig met seks te maken.

Natuurlijk kan het bekijken van andere blote lichamen en geslachtsdelen heel wat seksuele gevoelens oproepen, maar ook dat is normaal op die leeftijd.

Schaamtegevoel

Dat uw zoon nieuwsgierig is op een onduidelijke manier (en er niet gewoon naar vraagt bijvoorbeeld), kan komen omdat het toch ook een beetje gênant is voor een puber, om zijn ouders in hun blootje te zien.

Het feit dat iedereen voorheen (voor de scheiding) naakt in huis rondliep, wil niet zeggen dat dat nu nog steeds normaal is. Pubers kunnen daar grote problemen mee hebben. Bij naturistengezinnen is het bijvoorbeeld een bekend verschijnsel dat de kinderen jarenlang gewend waren aan de blote lichamen van hun ouders en de andere gezinsleden, maar dat ze daar in de puberteit opeens moeite mee kunnen krijgen.

Mijn advies is om dat 'nieuwe' schaamtegevoel van je puber gewoon te accepteren en te respecteren. Misschien vindt hij het dus wel helemaal niet zo leuk, als uw vriend weer naakt gaat rondlopen na het douchen.

Probleem lost zichzelf op

Uiteindelijk zal het probleem zich vanzelf oplossen. Want als het lichaam van uw stiefzoon over een paar jaar volgroeid is, weet hij inmiddels wel hoe een man eruit ziet. De nieuwsgierigheid die er op dit moment is, zal op den duur dus vanzelf verdwijnen.