18 maart 2005 door Ietje Heybroek

Ik zie op tegen de vakantie met mijn stiefgezin. Gewoon maar accepteren of niet?

Ik heb samen met mijn partner een stiefgezin en ik zie op tegen de vakantie dit jaar. Hij heeft een jongen (11) en een meisje (9), die de ene week bij ons en de andere week bij hun moeder wonen. Ikzelf heb twee jongens (van 11 en 12) die om het weekend en iedere woensdagavond bij hun vader zijn.

We zijn nu drie keer samen op vakantie geweest en dan gaan we kamperen. Mijn kinderen en ik vinden dat niet echt leuk en zijn minder gesteld op het primitieve van kamperen. Mijn partner en zijn kinderen hebben hier geen last van.

De eerste keer zaten we in een grote caravan en dat was goed te doen. Maar de andere twee keren hadden we een eigen tent bij ons, met alle ongemakken die daarbij horen.

Nu speelt het een grote rol dat de vakanties met een stiefgezin ook verdriet en frustratie met zich mee brengen. Het missen van de andere ouder en in een kleine ruimte je plaatsje bepalen. Thuis gaat het best goed, maar op vakantie moet alles weer opnieuw "uitgevochten" worden. Ook is het zo dat de kinderen van mijn partner dan al een vakantie achter de rug hebben, wat best vermoeiend voor ze is (zo is al eerder gebleken).

Geld speelt hierin ook een rol, want met z'n zessen in een hotel of een appartement is gewoon vele malen duurder.

Ik zie er nu al tegenop. De vorige keren kwam ik hartstikke moe terug (huishouden voor zes in een tent vind ik niet leuk) en dan moet ik er weer een jaar tegen kunnen. Misschien zou het ook wat minder zwaar zijn als iedereen blij en gelukkig zou zijn.

Is het een kwestie van accepteren, of zijn er alternatieven?

Antwoord

Op vakantie gaan met een stiefgezin kan inderdaad een hele klus zijn. Iedereen lijkt weer zijn of haar plekje te moeten bevechten. Om de vakantie toch goed te laten verlopen, zou ik in ieder geval aanraden om alles goed voor te bereiden. Daarover straks meer.

Het kan ook schelen als u de vakantie niet te lang maakt. Een leuke korte vakantie kan meer energie geven dan een lange vakantie met veel frustraties. Bovendien scheelt het geld, en komt u daarmee misschien ook tegemoet aan het probleem van de vermoeide (stief)kinderen.

Voorbereiding

Onder een goede voorbereiding versta ik vooral: zorgen dat iedereen weet waar hij aan toe is. En eigenlijk ook: alle betrokkenen mede-verantwoordelijk maken voor de goede afloop. Zodat u niet de enige bent die alle lasten draagt.

Veel ouders vinden het leuk om samen met de kinderen te kijken waar je naartoe gaat en hoe je daar komt. Vervolgens kun je gezamenlijk kijken (op Internet, in vakantiegidsjes, etc. ) wat er in de buurt allemaal te doen is. Je kunt met z'n allen een programma maken wat je gaat doen. Dat kan iedereen helpen om te weten waar hij aan toe is, wat een hoop onrust kan voorkomen. Met z'n allen kunnen jullie met plezier naar de vakantie uitkijken op deze manier.

Ontberingen

Er zijn natuurlijk ook ouders die het helemáál niet leuk vinden om alles zo gedetailleerd voor te bereiden. Die willen zich liever laten verrassen, en vinden het leuk om samen de ontberingen te ondergaan die het gevolg kunnen zijn van onverwachte gebeurtenissen.

Maar ook dán kun je je voorstellen dat het mogelijk is om de doelen te bereiken die ik hiervoor aangaf. Bijvoorbeeld door vooraf met z'n allen te bedenken wat voor vreselijks er allemaal kan gebeuren (onderweg zijn alle hotels vol, op vakantie regent het de hele dag, etc.) en wat jullie daar dan aan gaan doen.

Praktische tips

Tot slot nog een paar praktische tips:

Corvee - Om het vakantie-huishouden wat makkelijk voor u te maken, kan er een corvee-lijst gemaakt worden. Iedereen krijgt per dag een paar taken. Vele handen maken licht werk.

Napraten - Aan het einde van de dag kunt u met uw partner een rondje omlopen of onder het genot van een glas wijn samen de dag doornemen. Je kijkt dan wat er goed ging en kijken wat er minder goed ging. Zo kunt u de spanningen van de dag uitpraten en de volgende dag weer met goede moed beginnen.

In plaats van kamperen - Zoals eerder gezegd kunt u overwegen om wat korter op vakantie te gaan, zodat een huisje of een hotel alsnog binnen het budget zouden kunnen vallen.

Veel succes en een fijne vakantie!