5 december 2008 door Frea Kruisinga

Is de bloeddruk van mijn dochter te hoog? (11 jr)

Mijn dochter van bijna 11 heeft een bloeddruk van 125/104. Het lijkt mij dat dit veel te hoog is. Mijn vraag is dan ook of ik met haar naar de dokter moet. Haar lengte is 1.60 m en ze weegt 40 kilo.

Antwoord

De gemiddelde bloeddruk voor een meisje van 11 jaar is ongeveer 105 voor de bovendruk en 65 voor de onderdruk. Boven 115/75 is er sprake van een te hoge bloeddruk (hypertensie). Bij uw dochter lijkt dat dus het geval te zijn. Maar...

Het is wel belangrijk dat de bloeddruk op verschillende momenten is gemeten. Eén meting is niet voldoende. Ook is het van belang of er gemeten is met de juiste maat bloeddrukband. Bij stress of een te kleine band meet je een hogere bloeddruk dan de werkelijke bloeddruk.

U vertelde niet hoe en door wie de bloeddruk bij uw dochter is gemeten, maar 125/104 is beslist een reden om de bloeddruk nog een keer te laten meten bij de huisarts.

Met haar 1.60 m is uw dochter een vrij lange meid, waarbij haar gewicht (40 kg) aan de lage kant is voor haar lengte. Veel meer kan ik daar niet over zeggen omdat ik geen eerdere groeigegevens heb. Maar als ze afvalt of steeds magerder wordt, dan is dat ook een reden om eens met de huisarts te gaan praten.