Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 mei 2009 door Henk Boeke

Is de Tweede Wereldoorlog geschikt voor groep 4?

Is het verstandig om kinderen uit groep 4 al kennis te laten maken met de Tweede Wereldoorlog door middel van een spreekbeurt? Mijn dochter van 8 heeft het heel zwaar en is erg veranderd na deze bewuste dag. Ze staat er letterlijk mee op en gaat er mee naar bed en is zeer in de war.

Is dit niet iets te vroeg? Het is voor ons als volwassenen al niet te plaatsen...

Antwoord

We zijn het met u eens dat dit te vroeg is. Het is ook niet voor niets dat bijvoorbeeld het Jeugdjournaal uiterst zorgvuldig (lees: terughoudend) met dit soort zaken omgaat. In ieder geval zorgvuldiger dan uw school kennelijk gedaan heeft. Er zijn zelfs scholen, met name de Vrije School, waar dit onderwerp bewust niet ter sprake wordt gebracht, omdat men vindt dat kleine kinderen er domweg nog niet aan toe zijn. Aan de reactie van uw dochter kun je zien dat daar wel wat inzit.

We willen u dus graag steunen in uw gevoel dat dit niet okee is, en we raden u aan om uw ervaring te bespreken met school. Ze moeten gewoon weten wat het gevolg is van hun beleid (voor zover er überhaupt sprake is van beleid, want het lijkt er sterk op dat er helemaal niet over is nagedacht. Anders hadden ze wel even gemeld aan de ouders wat er zou gebeuren en waarom ze het zo hebben aangepakt.)

Je moet dit soort dingen niet zien als 'gesol met de tere kinderziel' maar als een pedagogische misser die consequenties heeft. Naar onze mening moet de school dus wel iets doen met uw ervaring, in de vorm van nazorg, zeg maar. Dit mag niet zomaar in de lucht blijven hangen. Er moet iets mee gedaan worden.

Nog één opmerking tot slot. Elders op onze site wordt een vergelijkbaar geval besproken, van basisschool-kinderen die op schoolreisje naar een concentratiekamp gestuurd werden. Onze pedagogisch medewerker antwoordde toen dat ze dat wél een goed idee vond. We zijn het daarmee eens, maar let wel: in dat geval ging het om groep 8 (dus pre-pubers van een jaar of 11, die geïnteresseerd raken in de wereld om hen heen) en onze pedagogisch medewerker stelde voorop dat het natuurlijk wel goed begeleid moet worden. Wat ongetwijfeld het geval zal zijn geweest.