Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

24 september 2010 door Justine Pardoen

Is een kind van 7 te jong voor een mobiele telefoon?

Mijn vriend wil zijn dochter (van net 7) een mobiele telefoon geven, zodat hij haar kan bellen als ze buiten speelt. Ook kan ze dan foto's maken en spelen met dat ding. De telefoon blijft bij ons thuis als ze naar haar moeder gaat.

Ik ben van mening dat dit niet nodig is, omdat ze te klein is. Foto's maken kan ook met een weggooi-camera. Ze heeft al een tv op haar kamer, wat ik ook al veel vind. Ik gun het haar wel, maar op deze leeftijd denk ik dat het overdreven is. Wat vinden jullie?

Antwoord

U heeft gelijk: ze is nog heel erg jong. Maar aan de andere kant: als je het vergelijkt met de leeftijd waarop kinderen tegenwoordig hun eerste telefoon krijgen, dan valt het wel mee. Gemiddeld is dat met 8 jaar. Zo ontzettend jong is het dus ook weer niet.

Daarnaast is er nog een andere reden waarom u uw vriend misschien wel z'n gang kunt laten gaan. Zo kan hij zijn dochter namelijk opvoeden in de manier waarop je zo'n ding gebruikt. Eerst voor één bepaald doel (papa bellen als ze buiten speelt), en later misschien ook in andere situaties. Zo groeit ze erin.

Ook kan hij haar – met behulp van die telefoon – leren hoe duur het is, hoe je ermee omgaat, wanneer je wel belt en wanneer niet, hoe voorzichtig je ermee moet zijn, dat je moet zorgen dat je hem niet verliest, enzovoorts.

Regels stellen

Dus: als ze die telefoon toch mocht krijgen, leer haar dan om er verstandig mee om te gaan:

  • geen dure sms-diensten gebruiken;
  • geen mensen bellen als je het niet eerst aan papa gevraagd hebt;
  • niet zomaar foto's maken van mensen (omdat niet iedereen dat prettig vindt);
  • enzovoorts.

Aan de andere kant: als ze zelf haar mobiel niet wil meenemen, zou het ook niet hoeven misschien. Zeker met buiten spelen. Of is het misschien zo dat haar vader zichzelf gerust stelt met het idee dat hij háár kan bellen als ze buiten speelt (in plaats van andersom)? Zodat hij meer toezicht op haar kan houden?

Toezicht houden

Als toezicht op haar houden de echte reden is, dan moet uw vriend dat eerlijk vertellen aan zijn dochter. Dan weet ze dat ze dat mobieltje niet krijgt voor haar eigen plezier, en dat er dus ook extra regels gelden. Bijvoorbeeld: dat ze haar telefoon altijd moet opnemen als die afgaat.

Voor meer informatie over kinderen en mobiel bellen, zie onze brochure: