Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

9 mei 2008 door Frea Kruisinga

Is een navelbreuk nu wel problematisch of niet? (2 mnd)

Mijn dochter van 2 maanden heeft een navelbreuk. Men zegt dat dit niet voor ongemak kan zorgen.

Maar als ze haar ontlasting kwijt moet, gaat ze gillen en krijsen tot haar navel teruggeduwd wordt. Dan komt de ontlasting er pas uit. Wat hiermee te doen?

Antwoord

Vanaf deze afstand kan ik natuurlijk geen diagnose stellen, maar er zou het volgende aan de hand kunnen zijn. Uw dochter lijkt moeite te hebben met poepen. Daardoor moet ze hard persen, met als gevolg dat er iets klem kan gaan zitten in de breuk, wat pijn doet. Door het terug te duwen neemt de pijn weer af. Het lijkt me verstandig om hiermee naar uw huisarts te gaan.

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping op de plaats van de navel. De uitstulping ontstaat doordat er iets (buikvlies, darm, of vloeistof) uitstulpt door een opening tussen de spieren van de buikwand.

Die opening is niet zomaar een opening in de buikwand, maar de opening waar de navelstreng doorheen liep toen het kind nog niet geboren was. Na de geboorte moet deze opening vanzelf sluiten, maar soms – bij 1 op de 5 à 10 kinderen – gebeurt dat niet volledig.

Meestal sluit een navelbreuk alsnog spontaan voor het 3e à 4e jaar. Als dit niet gebeurt, moet de opening soms 'met de hand' (operatief) gesloten worden.

De uitstulping of zwelling kan toenemen als er druk op komt te staan, bijvoorbeeld als de baby huilt, of als hij perst bij het poepen. Verder zijn er meestal geen klachten. Vaak denken ouders dat een kind pijn heeft van de navelbreuk, omdat hij huilt en de zwelling soms groter is. Maar eigenlijk is het dus andersom. De zwelling wordt groter vanwege het huilen!

Heel soms kan een navelbreuk wél pijn doen, bijvoorbeeld als er een stukje darm klem komt te zitten in de navelbreuk. U vertelde dat uw dochter blijft huilen totdat de navelbreuk wordt teruggeduwd. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat er bij het uitstulpen iets klem komt te zitten.

Ik raad u aan om met uw huisarts te overleggen of er gezien de pijnklachten toch niet een verwijzing moet plaatsvinden naar een kinderchirurg. Daarnaast kunt u met uw huisarts het moeizame poepen bespreken.

Lees ook: