13 november 2009 door Frea Kruisinga

Is er een verband tussen ptosis en autisme? (7 jr)

Onze oudste zoon van 7 is geboren met een cefaal hematoom [bult op het hoofd vanwege een bloeding van het beenvlies - red.]. Ik ben ingeleid voor de bevalling vanwege vliezen die al meer dan 24 uur gebroken waren. Daarna is hij binnen 5 uur zonder kunstverlossing geboren.

Sinds zijn geboorte heeft hij ook een ptosis [hangend ooglid - red.] aan beide zijden. En afgelopen week is er autisme geconstateerd.

Kan het zijn dat er een verband is tussen de bovengenoemde feiten? En bestaat er onderzoek om dit na te gaan?

Antwoord

Bij een ptosis heb je een hangend ooglid. Bij uw zoon speelt dit dus bij beide ogen. Dat wijst meestal op een (aangeboren of later verworven) afwijking van de spieren die het ooglid omhoogtrekken. Onderzocht zou moeten worden of dit veroorzaakt wordt door een neurologische aandoening.

Ook autisme is een reden voor onderzoek door een kinderarts of een kinderneuroloog, om na te gaan of daar een bepaalde aandoening aan ten grondslag ligt.

Het zou kunnen zijn dat er een onderliggende aandoening is die beide verschijnselen verklaart. Een relatie met de langdurig gebroken vliezen of het cefaal hematoom is moeilijker te leggen.